Gemeente Rotterdam wil af het thuisonderwijs

0
92

Wethouder Hugo de Jonge -CDA- schakelt de Raad voor de Kinderbescherming in bij twaalf Rotterdamse gezinnen die zelf thuisonderwijs geven aan hun kinderen.

Volgens De Jonge willen de ouders geen uitleg geven over hun lesmethode en weigeren ze gesprekken met de gemeente. Hij gaat bovendien naar het Openbaar Ministerie als de gezinnen binnen twee weken niet reageren.

In Rotterdam zijn 16 gezinnen die hun kinderen niet naar school brengen, maar zelf onderwijs thuis geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld op basis van geloofsovertuiging en omdat de ouders geen geschikte school kunnen vinden.

Volgens de wethouder zijn meerdere verzoeken voor een gesprek afgewezen. “Daarom melden we de Raad voor de Kinderbescherming dat wij ons zorgen maken.”

De wethouder baseert zich op het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind waarin het recht op onderwijs is vastgelegd. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt de stappen van de wethouder.

De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs is boos op de gemeente Rotterdam. Volgens de Vereniging probeert de wethouder op de zaken vooruit te lopen door op de stoel van de wetgever te gaan zitten en eigen beleid op te stellen.
 
“In dit beleid worden eisen aan de ouders gesteld die in strijd zijn met de wet en worden zij verplicht tot een niet bij wet geregeld gesprek met de leerplichtambtenaar.” De gemeente probeert nu de gezinnen die hier niet aan willen meewerken, en zich hierbij op de wet beroepen, door middel van een melding bij de kinderbescherming alsnog tot medewerking te dwingen.
 
De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs heeft de Raad voor de Kinderbescherming gevraagd om niet in te gaan op het verzoek van de wethouder om een onderzoek in te stellen naar deze Rotterdamse gezinnen die met veel kennis van zaken en op consciëntieuze wijze thuisonderwijs geven aan hun kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in