Geluk

0
193

Er klopt iets niet!

Bert Wagendorp, naar mijn overtuiging een van de beste (zo niet de allerbeste) columnisten van Nederland, schrijft in de Volkskrant onder het kopje ‘Geluk’ dat Nederland volgens een lijstje van de Verenigde Naties een van de gelukkigste landen van de wereld is.

Wij staan op de 7e plaats. En vorige week hoorde ik nota bene op de radio een bericht dat er in Nederland meer dan een miljoen depressieve mensen zijn. En dan hebben wij het nog niet eens over al die fysieke klachten en verslavingen die mij dagelijks ter ore komen. Alles bij elkaar genomen valt het een wat moeilijk te rijmen met het ander. Is het werkelijk zo erg of zeuren wij te veel?

Uit solidariteitsoverwegingen schaam ik mij bijna dat ik tevreden ben. Hoe ellendig moeten de mensen zich wel niet voelen die wonen in een land dat op de 93e plaats staat. Of de 137e?

Als ik dan in dezelfde krant lees dat bewoners van de plaats Oss te hoop lopen tegen plannen om een paar woningen in te richten voor kamerverhuur aan alleenstaande emigranten die, zonder dat zij door de bestaande inwoners worden gekend, als een toekomstige bedreiging worden gezien voor vrouwen en kinderen, dan stel ik mij voor dat Geert Wilders het niet enger had kunnen formuleren. Nederland een land met gelukkige inwoners? Opnieuw, ik schaam mij bijna, nu omdat ik er bij hoor.

Je kunt Nederland zien als een tranendal, maar ook als een pracht land met bijna ongekende mogelijkheden waarvoor duizenden overwegend goede mensen huis en haard verlaten, een ongewisse reis beginnen en hopen hier veilige en vaste voet op de bodem te verkrijgen. Gelukkig dat wij Frau Merkel hebben.

Kom op mensen, met treuren en zeuren is nog nooit een oorlog gewonnen; wel verloren. Zorgen aan de kant, handen uit de mouwen, een vrolijk gezicht en laten wij het met z’n allen een beetje gezelliger maken. De zon laat zich van de goede kant zien, de bloemen beginnen te bloeien en vandaag of morgen kunnen wij de bijen en de vlinders weer verwachten, misschien zelfs wel in de buik.

Met het lijstje van de Verenigde Naties hebben wij niets te maken. Wij maken ons eigen lijstje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in