vrijdag 19 juli 2024
24.5 C
Staphorst

Geen stedenband tussen Amsterdam, Tel Aviv en Ramallah

De stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv en Ramallah is definitief van de baan. Amsterdam zet in op samenwerking met beide steden, maar die samenwerking wordt niet geformaliseerd, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de raad.

De stedenband tussen Amsterdam en beide steden deed de afgelopen tijd veel stof opwaaien. Van der Laan schrijft dat samenwerking met de twee steden, onder meer door het opzetten van projecten waarbij bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen betrokken zijn, interessant is. 

De illusie dat internationale samenwerking op stedelijk niveau kan bijdragen aan een politieke oplossing van het conflict in de regio, heeft Van der Laan niet. Voor Ramallah is zogeheten ’trilaterale samenwerking’ tussen de drie bovendien onbespreekbaar. 

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad keerde zich eerder dit jaar tegen een stedenband met de twee steden. Van der Laan reisde in september samen met wethouder Kajsa Ollongren naar Tel Aviv en Ramallah om samenwerking te onderzoeken.