Geen rechtsbijstand voor Marokkanen in proces-Wilders

0
62

Benadeelde partijen in het proces-Wilders krijgen geen rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand heeft de meeste verzoeken afgewezen. Dat meldt De Volkskrant

Göran Sluiter, advocaat namens acht benadeelde partijen, snapt niets van de overwegingen van Raad voor Rechtsbijstand om de rechtsbijstand te weigeren.

Sluiter: ‘Bijstand van een advocaat is in dit proces geen keuze maar een noodzaak omdat het een juridisch complexe zaak is. Nederland stelt de positie van het slachtoffer in het strafproces te verbeteren, maar geeft niet thuis als het er echt om gaat. Sluiter gaat de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand aanvechten bij de rechtbank.’

De Raad voor Rechtsbijstand voert meerdere redenen aan om rechtsbijstand te weigeren. Zo is er bij het proces geen spreekrecht voor personen. De Raad vindt dat de slachtoffers zich ook kunnen melden bij het maatschappelijk werk of slachtofferhulp.Slachtofferhulp wil juist geen mensen bijstaan omdat de zaak juridisch complex is. 

Het Openbaar Ministerie en politici riepen personen en organisaties om aangifte te doen en zich te voegen bij een advocaat. Hierdoor werden 6.400 aangiften gedaan. De rechtbank in Den Haag besloot twee weken geleden al dat vorderingen met een bedrag hoger dan 500 euro niet-ontvankelijk waren.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in