Gastvriendschap tussen joden, christenen en moslims

0
97

De Volkskrant verklaarde 13/11 – de aanslagen in Parijs –  het 9/11 van Europa. Zullen de gevolgen net zo verstrekkend zijn?

Een bekende schrijver noemt -in naam van de liefde en de vrije mens-  de God van de Bijbel een fascist en vindt de Bijbel ‘even verderfelijk als de Koran’. Is de boodschap van de Bijbel en Koran een van scheiding, knechtschap en geweld?

Anton Wessels, bepleit al lang dat Tenach, Evagelie en Koran bedoeld zijn in samenhang gelezen, verstaan en uitgelegd te worden, en bij voorkeur door alle drie samen: jood, christen en moslim. Vaak wordt door aanhangers van de drie religies vreemd en soms zelfs vijandig naar elkaar gekeken. Maar als men elkaars taal en boeken werkelijk leert verstaan, komt er oog voor wat verbindt -in de boeken liggen niet de oorzaken, maar juist de weg naar een oplossing.

Anton Wessels vindt het hoogste tijd samen te zoeken naar gemeenschappelijke leeswijzers voor het bewandelen van de ene weg naar gerechtigheid en liefde voor deze wereld. In deze tijd wordt het lezen en studeren van Bijbel en Koran op deze manier een politieke daad: als keuze voor een politiek van vrede, vrijheid en gerechtigheid.

Anton Wessels was van 1978 tot 2002 hoogleraar Godsdienstwetenschap aan de Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij werkte voor die tijd jarenlang in Egypte en Libanon. Hij publiceerde over de verhouding tussen islam en christendom en de verhouding tussen evangelie en cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in