Franse journalisten probeerden Koning Marokko te chanteren

0
148

De Franse journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet werden afgelopen week donderdag gearresteerd op verdenking van een poging tot chantage van de Marokkaanse koning.

Het tweetal, dat de afgelopen in Parijs door de politie is verhoord, zou de Marokkaanse vorst drie miljoen euro hebben willen aftroggelen in ruil voor het niet publiceren van schandalen rond zijn persoon.

Volgens de Franse advocaat Eric Dupond-Moretti van de Marokkaanse vorst zou Laurent eind juli het kabinet van de koning hebben benaderd met de mededeling dat er een nieuw boek op stapel stond dat controversieel beloofde te worden.

Op een eerste bijeenkomst in Parijs met een vertegenwoordiger van het paleis zou de auteur vervolgens drie miljoen euro hebben geëist in ruil voor het stopzetten van de publicatie. Meldt de Volkskrant. Na aangifte bij de Franse politie zou zijn besloten om een heterdaadje op te zetten.

Tijdens een tweede ontmoeting, ditmaal afgeluisterd door de politie, herhaalde Laurent zijn chantage. Bij een derde bijeenkomst, afgelopen donderdag in een Parijs restaurant, was ook co-auteur Graciet aanwezig. Daarbij zou een contract zijn ondertekend voor een aanbetaling van 80 duizend euro, waarna aanhouding volgde.

Laurent en Graciet zijn geen onbekenden met het Marokkaanse koninklijke huis. In 2012 publiceerde het tweetal het boek Le Roi prédateur (Koning Roofdier). In dat boek, dat overigens weinig nieuws bevatte, schetsten ze een uiterst kritisch portret van Mohamed VI als een vorst die zich schuldig maakte aan ongekende zelfverrijking ten koste van zijn land.

Het Marokkaanse staatspersbureau MAP, verklaarde dat de hele journalistiek in Frankrijk op sterven na dood verklaarde. ‘De praktijk van het nobele beroep in het land van Balzac, Zola en Camus is ten prooi aan allerlei excessen. Een schande voor de journalisten.’

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in