Film over vluchtelingen winnaar Gouden Beer in Berlijn

0
58

De Reis, een documentaire film over het Italiaanse eiland Lampedusa, de eerste halte voor veel vluchtelingen, op hun weg naar Europa, heeft de Gouden Beer voor de beste film gewonnen op het Internationale Filmfestival van Berlijn. 

De jury onder leiding van Meryl Streep koos regisseur Gianfranco Rosi’s film uit 18 deelnemers.

“De jury werd weggevaagd door de barmhartige verontwaardiging van één film in het bijzonder”, zei Streep. “Het is een gedurfde hybride van gevangen beelden en opzettelijke verhalen die ons in staat stelt te denken over wat documentaires kunnen doen”. 

Rosi contrasteert ‘het dagelijks leven, in het bijzonder die van een 12-jarige jongen, met de komst van de vele mannen, vrouwen en kinderen door het maken van de gevaarlijke reis van Afrika over de Middellandse Zee met afgeleefde bootjes. Veel vluchtelingen verdrinken op de gevaarlijke reis naar Europa, hun lichaam spoelen vaak aan langs de stranden van Lampedusa, een klein eiland gelegen tussen Sicilië en Libië.

“Op dit moment, gaan mijn diepere gedachten naar hun die niet aankwamen op Lampedusa.” “Het is niet aanvaardbaar dat mensen sterven op zee om te ontsnappen aan tragedies.” Aldus Rosi.

De prijs voor de beste acteur ging naar Majd Mastoura uit Tunessie, voor zijn rol in “Inhebbek Hedi” waarin jonge Tunesiërs de liefde ontdekken. In het land waar De Arabische Lente op 18 december 2010 begon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in