Recai Karaca Pak ging op zijn fiets door Europa om racisme en islamofobie te bestrijden, door de Turkse cultuur en islam te promoten bij de mensen die hij onderweg ontmoet.
Het is bijna 15 maanden geleden dat Karaca Pak, geboren en getogen in Duitsland, zijn reis begon op een fiets met een Turkse vlag erop. Nu, na bijna 10.000 km te hebben gefietst, bevindt Karaca Pak zich in Turkije.
De fietstocht die begon van Keulen naar München, vervolgens naar Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Servië, Bulgarije en tenslotte Turkije was een onbekende uitdaging voor hem. ,,Het was alsof ik in het ijskoude water sprong, want ik had vooraf niets te maken met lange fietstochten of kamperen in de wildernis”, zegt de 47-jarige Karaca Pak.
Vijf, zes of zelfs tien uur per dag op de fiets zitten was slechts een van de problemen. Metaforisch gesproken betekent de fiets langzaam bewegen maar een spoor achterlaten over de verkeerde percepties die in de loop van de tijd zijn opgebouwd.
Meer dan 60 jaar geleden migreerde de familie van Karaca Pak naar Duitsland op zoek naar betere kansen op werk. Zijn familie moest alles opgeven en het huis verlaten vanwege financiële problemen. Hij studeerde aan de universiteit van Kassel in Duitsland en richtte een bedrijf op na een studie civiele en industriële techniek. Later breidde hij het werk van zijn bedrijf uit naar de medische techniek en werkte hij samen met banken zoals Deutsche Bank en wereldwijde giganten zoals JP Morgan.
Ondanks hun toegewijde werk en begrip van het leven in Duitsland, benadrukt hij echter dat hij en zijn familie getekend zijn door hun ervaringen met racisme en propaganda. “Ik kijk al 30 jaar bewust naar het nieuws en ik herinner me geen enkele dag dat ze Turkije, onze religie en onze cultuur adequaat hebben getoond”, zei Karaca Pak, terwijl hij aangaf dat de meeste media een bevooroordeeld beeld hebben van Turken en moslims.
Volgens Karaca Pak zijn nieuwsgierigheid en openheid de belangrijkste kenmerken als het gaat om het communiceren met mensen over deze kwesties. Karaca Pak nam die benadering en besprak met individuen en grote groepen tijdens zijn reis in cafés, restaurants en zitbanken.
Terwijl hij ideeën bleef uitwisselen met mensen en naar Turkije fietste, vond Karaca Pak de kans om na te denken over radicale ideologieën en waarom deze ideologieën een chronische aandoening zijn in Europa. ”Ik geloof dat racisme in Duitsland en Europa niet van de mensen komt, maar door de elite en de politieke partijen naar de mensen wordt gebracht.”
Gevraagd naar zijn volgende bestemming in deze reis voor bewustwording, zei Karaca Pak dat hij vanuit Turkije met het vliegtuig naar Mongolië zou gaan en van daaruit op zijn fiets zou terugkeren.
“Ik ben van plan om ongeveer 14.000 kilometer te fietsen naar de plaatsen van onze voorouders. We zullen overal een bord plaatsen tegen alle vormen van racisme. We willen niets liever dan de wereld waarin we leven beter maken en onze kinderen oplossingen bieden voor een betere wereld.”