Februaristaking herdacht in Amsterdam

0
85

In Amsterdam werd vandaag de Februaristaking herdacht. In aanwezigheid van koning Willem Alexander werd teruggedacht aan de staking van 75 jaar geleden, de enige spontane staking in Europa uit protest tegen de Jodenvervolging.

Tijdens de staking op 25 februari 1941 legde het trampersoneel het werk neer uit verzet tegen de razzia’s, waarbij 427 Joodse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. De actie sloeg ook over naar andere plaatsen in de omgeving, zoals Utrecht, Hilversum en de Zaanstreek.

Burgemeester Van der Laan wees erop dat desondanks 60.000 van de 80.000 Joodse Amsterdammers de oorlog niet hebben overleefd. ,,De staking mag Amsterdammers trots stemmen, maar enkel als het leed van joden in en na de oorlog niet vergeten wordt’’, zei hij.

Eerder donderdag stonden alle trams, bussen en metro’s in Amsterdam om 11.00 uur één minuut stil ter herinnering aan de Februaristaking. Ook de veerponten lagen een minuut stil. Van der Laan sprak de passagiers in de tram toe via een intercom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in