vrijdag 19 juli 2024
28 C
Staphorst

Fatima: winaar van de César voor beste film

De film “Fatima” van de Franse regisseur Philippe Faucon heeft de César voor de beste film gewonnen. De César is de Franse Oscars voor Franse films.

Fatima is geschreven en geregisseerd door Philippe Faucon, gebaseerd op de boeken Prière à la lune en Enfin, je peux marcher seule van Fatima Elayoubi. De film ging in première op 20 mei op het Filmfestival van Cannes.

Fatima is een gescheiden vrouw van Noord-Afrikaanse afkomst die in Frankrijk woont. Ze staat alleen in voor de opvoeding van haar twee dochters, de vijftienjarige Souad, een rebelse tiener en de achttienjarige Nesrine die met de studies geneeskunde aanvangt.

Doordat ze de Franse taal niet goed machtig is en haar kinderen, die opgevoed zijn in Frankrijk, slecht Arabisch spreken, is de communicatie met haar kinderen niet goed. Ze werkt voor verschilleden bedrijven als poetsvrouw om haar dochters een zo goed mogelijke opleiding te kunnen geven. Op een dag krijgt ze een ongeval op het werk en is ze gedwongen tot langdurige immobiliteit. Ze begint een dagboek in het Arabisch bij te houden voor haar dochters en zet zich in om Frans te leren.