Ezel even duur als een minister’s salaris

0
356

De politieke en economische crisis in Libanon zorgt ervoor dat de Libanese Lira bijna waardeloos is. De overheid kan geen elektriciteit leveren aan de bewoners van het land en benzine is zo schaars dat het voor gewone Libanezen niet te betalen is en de auto laten staan.

Voor hun vervoersmiddelen gaan Libanezen op zoek naar goedkope alternatieven. Hierdoor is de prijs van ezels, paarden en muilezels, als vervoermiddel, zo gestegen dat een ezel bijna 10 miljoen Libanese Lira kost omgekeerd bijna 450 Euro. En dat is even veel als het maand salaris van een minister.

Door de economische crisis zijn de prijzen van ezels, muilezels en paarden sinds oktober 2019 vertienvoudigd. Ezels, paarden en muilezels worden niet alleen een vervoermiddel gebruikt, maar ook als hulpmiddel voor het transport van goederen en water. Sommigen Libanezen zijn van mening dat het gebruiken van ezels, door de crisis, een dringende noodzaak is geworden.

De economische crisis en de hoge transportkosten in Libanon waren voor sommige Libanezen aanleiding om ezels te kiezen om hun kinderen naar school te vervoeren. Op de sociale media circuleerde een video, waarop twee Libanese vader te zien zijn, samen met vijf kinderen, die twee ezels gebruiken om de kinderen naar school te brengen.

Wegens de brandstofcrisis is het gebruik van dieren ook toegenomen onder de boeren. De dieren worden, in plaats van tractors, gebruikt bij het ploegen van het land, het verzamelen van gewassen en transporteren van water.

Het ooit zo beroemde Libanon, ook wel het Parijs van het Midden-Oosten genoemd, is praktisch failliet en verkeert in een economische en politieke crisis. Daarbij komt ook dat de overheid sinds een paar maanden de salarissen van ambtenaren, docenten en soldaten niet kan betalen.

De top van het leger heeft, vanwege de aanhoudende economische crisis, vorige week de Amerikanen gesmeekt om het salaris van de soldaten te betalen. De grote universiteit van het land is sinds 8 maanden dicht, omdat de overheid ook de salarissen van de docenten niet kan betalen.