7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Esmail Qaani voor bliksembezoek in Bagdad

De commandant van de Quds-strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran, Esmail Qaani, is maandag voor een onaangekondigd bezoek aangekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Een geïnformeerde bron vertelde dat Qaani bij zijn aankomst – na middernacht – een ontmoeting had met de leiders van de sjiitische facties, zonder verdere details te geven.

Het bezoek komt een dag nadat premier Mustafa Al-Kadhimi aankondigde dat hij een moordaanslag overleefde nadat zijn huis was gebombardeerd door drones, in de versterkte Groene Zone in het centrum van de hoofdstad Bagdad.

De komst van de commandant van de beruchte Quds-strijdmacht wordt gezien als een teken van goed gebaar richting premier Mustafa Al-Kadhimi. Iran heeft momenteel geen enkel belang dat de Sjiieten en Soennieten verwikkeld raken in burgeroorlog in Irak.

Na de aanslag op Al-Kadhimi, kwamen de Iraakse veiligheids- en strijdkrachten in een staat van paraatheid en werden meer speciale troepen ingezet in de buurt van de Groene Zone en de omliggende wijken.