10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Erdogan op staatsbezoek naar Marokko

De Turkse president Tayyip Erdogan gaat een officieel staatsbezoek brengen aan Marokko.

Erdogan wordt komende weken in de hoofdstad Rabat verwacht waar hij door de Marokkaanse koning Mohammed VI ontvangen zal worden. Verschillende bronnen melden aan deze krant dat er de afgelopen twee maanden hard is gewerkt aan het staatsbezoek.

Erdogan neemt een belangrijke delegatie van zakenmensen met zich mee naar het Marokkaanse koninkrijk. Verwacht wordt dat, onder toezicht van Erdogan en koning Mohammed VI, een aantal overeenkomsten getekend zullen worden tussen verschillende ministeries, lokale overheden en privatenpartners.

Belangrijk agendapunten tijdens het bezoek, zijn de toekomst van Libië en de economische, politieke en culturele blokkade van Qatar door onder andere de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Saoedi-Arabië en Egypte.

Turkije en Marokko zitten in hun maag met de rol die de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, speelt in de Arabische wereld en de oorlogen die hij mede-financiert in Jemen, Libië en Syrië. De prins wordt in de Arabische wereld door velen verafschuwt. Hij is een persona non grata en is alleen nog welkom bij Abdel Fattah el-Sisi (Egypte) en Mohammed bin Salman (Saoedi-Arabië).

De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Marokko zijn vastgesteld op 17 april 1956 door een gezamenlijke verklaring van de regeringen van beide moslimlanden; na het uitroepen van de onafhankelijkheid van het Koninkrijk Marokko. De geschiedenis tussen twee landen vormt een sterke basis voor de huidige bilaterale betrekkingen.