Erdogan mag Böhmermann vervolgen voor belediging

0
60

Duitsland heeft toestemming gegeven voor de eventuele vervolging van komiek Jan Böhmermann voor belediging van de Turkse president Erdogan.

Het Openbaar Ministerie (OM) moet nu besluiten of er daadwerkelijk wordt overgegaan tot vervolging, zei bondskanselier Angela Merkel.

Böhmermann las twee weken geleden live op de Duitse televisie een gedicht voor waarin Erdogan onder meer werd uitgemaakt voor ‘geitenneuker’ en ‘pedofiel’. Ook betichtte de komiek Erdogan er van een kleine penis te hebben.

Het gedicht leidde tot een storm van kritiek vanuit de Turkse gemeenschap. Erdogan deed als reactie hierop aangifte van belediging tegen Böhmermann. Uit angst dook de komiek dinsdag onder.

Volgens de Duitse wet moet de regering zich uitspreken over de vraag of belediging van een bevriend staatshoofd vervolgd mag worden. Die toestemming is er nu bij monde van bondskanselier Angela Merkel.

Merkel benadrukte dat de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting tot de belangrijkste waarden in Duitsland horen, maar wees tegelijkertijd op de Duitse wet die een buitenlands staatshoofd het recht geeft om vervolging te vragen als hij of zij zich beledigd voelt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in