Er komt geen zwarte lijst met omstreden predikers

0
112

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) is niet van plan met een zwarte lijst te komen waar omstreden predikers op staan.

Het beoordelen of predikers zich schuldig maken aan haat zaaien blijft een verantwoordelijkheid van de lokale overheid. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Burgemeester Jan van Zanen riep de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid op om zo’n lijst aan leggen. Steeds vaker zitten burgemeesters met een gepland optreden van omstreden predikers in de maag, maar die moeten de gemeentebestuurders zelf dus op hun merites beoordelen.

Burgemeesters weten nog steeds niet goed wat ze moeten doen wanneer een zogenoemde ‘haatimam’ komt spreken in hun gemeente. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte vorig jaar al voor een zwarte lijst, maar die is er nog niet en ondertussen moeten de burgemeesters zelf beslissen of ze het optreden door laten gaan of niet.

In Eindhoven kwam vorige maand een beslissing van burgemeester Rob van Gijzel voor de rechter. Hij verbood zeven imams te komen spreken op een islamitische conferentie. Volgens de gemeente zijn de predikers antisemitisch, antihomoseksueel, haatzaaiend en terreurverheerlijkend.

Een van de imams stond zelfs op de foto met een Kalashnikov in Syrië http://demoslimkrant.nl/home/2015/12/8265.html.  Eindhoven won de zaak en legde de zeven een spreekverbod op. ‘Predikers die er conservatieve denkbeelden op na houden mogen naar Nederland komen, maar niet haatzaaien,’ aldus de gemeente Eindhoven.

Het ministerie van V&J is evenwel terughoudend met het verbieden van sprekers. ‘Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst zijn belangrijke pijlers van onze samenleving maar ze zijn niet onbegrensd. Daar waar zij de vrijheid van anderen inperken of aanzetten tot haat en onverdraagzaamheid, wordt de grens bereikt, ’ aldus het Ministerie van V&J.

Er komt geen zwárte lijst maar er is wel een signaleringslijst voor handen waarbij visums kunnen worden geweigerd of ingetrokken, meldt het ministerie. Voor visumplichtige sprekers die toegang vragen tot Nederland wordt bij hun visumaanvraag of -verlening meegewogen in hoeverre zij een risico kunnen vormen voor de openbare orde.

Het ministerie benadrukt dat gemeenten allereerst zelf in overleg moeten gaan met de organisatoren van zo’n bijeenkomst. ‘Als lokale overheid moet je natuurlijk wel in contact staan met de gemeenschappen in je stad. Vaak zie je dat wanneer er van tevoren gesprekken worden gevoerd, er al heel veel voorkomen kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in