Egyptisch journalist en schrijver Mohammed Heikal overleden

0
80

De vooraanstaande Egyptische journalist, schrijver en politicus Mohammed Hassanein Heikal, is gisteren in Egypte overleden.

Hij werd vooral bekend als hoofdredacteur van de Egyptische krant Al-Ahram, algemeen beschouwd als de krant van het record in de Arabische wereld tijdens zijn ambtstermijn.

Heikal was een naaste medewerker van president Kamal Abdel Nasser, één van de officieren, die door de Britten gesteunde monarchie in 1952 omverwierp, en zijn inzicht in regionale aangelegenheden werd zeer gerespecteerd door veel Arabische leiders.

Na de dood van Nasser in 1970, speelde Heikal een belangrijke rol bij het garanderen dat zijn opvolger Anwar Sadat de macht overnam. Heikal en Anwar Sadat gingen uit elkaar nadat de krant Al-Ahram kritiek op de president had. Heikel werd gearresteerd, samen met honderden anderen. Later werd hij vrijgelaten nadat president Hosni Mubarak aan de macht kwam na de moord op Sadat door islamitische militanten in 1981.

Tot het jaar 2000 had Heikal een laag profiel in het buitenland, pas toen hij in het zelfde jaar terugkeerde naar Egypte, werd hij regelmatige gevraagd als tv-commentator en kreeg hij een eigen tv-programma “Heikal Praat” bij Al Jazeera.

In 2007 ging hij in debat met de Britse journalist Robert Fisk, die in Libanon woont. Heikal sprak over de situatie in Egypte en uitte kritiek op president Mubarak: Heikal tijdens het debat: “Mubarak woont in een “wereld van de fantasie. In Sharm al Sheikh.”

Zijn eerste boek “Iran over de vulkaan” werd 1951 gepubliceerd. Maar doorbrak pas met boeken als: Wapens en politiekDe woede van de herfst en Golfoorlog .. illusies van macht en overwinning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in