Eerste Kamer tegen naturalisatiewet

0
88

De termijn waarop immigranten Nederlander mogen worden, wordt niet verlengd van vijf naar zeven jaar.

Het plan van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie, VVD) sneuvelde dinsdagmiddag in de Eerste Kamer.

Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte, adoptie of erkenning  of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.

Er zijn drie manieren om Nederlander te worden:

  • Automatisch door geboorte, adoptie of erkenning in Nederland.
  • Via een korte (3 maanden) eenvoudige procedure voor Nederlander worden. Dit heet de optieprocedure. U moet wel behoren tot een in de wet genoemde bijzondere groep.
  • Als u niet in aanmerking komt voor de optieprocedure, kunt u door naturalisatie Nederlander worden. Deze procedure duurt maximaal 1 jaar.

Het kabinet wilde dat buitenlanders pas Nederlander kunnen worden als ze 7 jaar legaal in Nederland verblijven. De termijn was nog 5 jaar. Een langere termijn moet een nóg betere band met Nederland bevorderen voordat iemand de Nederlandse nationaliteit krijgt.

In juni vorig jaar werd de wetswijziging wel door de Tweede Kamer aangenomen. Nu het kabinet demissionair is, gaf de senaatsfractie van de PvdA niet meer met de verlenging van de naturalisatiewet. Het was juist de fractie van 50Plus die cruciaal was voor de stemming. In de Tweede Kamer stemde die partij nog wel voor de wijziging, maar dinsdag was 50Plus in de Eerste Kamer tegen het plan.

De fracties van de VVD, PVV, CDA en SGP waren voor verlenging. De langere naturalisatietermijn was een uitdrukkelijke wens van coalitiepartner VVD. D66 en ChristenUnie zijn tegen de wetswijziging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in