Eerste Kamer stemt met verbod op kindbruiden

0
108

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel waardoor buitenlandse huwelijken met minderjarige meisjes niet meer door Nederland worden erkend. De Senaat besloot het wetsvoorstel met voorrang aan te nemen vanwege de grote toestroom van vluchtelingen uit Syrië.

De oorspronkelijke stemming stond gepland voor 24 november. De Eerste Kamer besloot echter het wetsvoorstel als een hamerstuk te behandelen. Over hamerstukken wordt niet vooraf gedebatteerd en het betreffende wetsvoorstel wordt zonder stemming aanvaard. Zowel het kabinet als de Tweede Kamer had gevraagd om een snelle behandeling van de nieuwe wet. In de oude situatie zou die pas begin 2016 ingaan. Nu kan de wetswijziging sneller van kracht worden.

Momenteel erkent Nederland huwelijken met meisjes vanaf 15 jaar, mits ze voor de burgerlijke staat zijn voltrokken. Dat wordt in de nieuwe situatie opgetrokken naar 18 jaar. Onder bepaalde voorwaarden konden minderjarige meisjes nog gehuwd worden in Nederland, maar ook dat is vanaf nu verboden. Verder wordt het moeilijker om zogenaamde neef/nichthuwelijken te voltrekken.

RTV Noord meldde vorige week op basis van een intern document van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat er 22 Syrische minderjarige meisjes onderweg zouden zijn naar hun meerderjarige echtgenoot in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in