donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Een panoramische blik op 'homegrown' islamitisch terrorisme

Sinds 9/11 zijn meer dan driehonderd Amerikanen aangeklaagd of veroordeeld op beschuldiging van terrorisme. Zo zat er een Amerikaanse moslim bij die de aanslagen in Mumbai mede had gepland en meer dan tachtig Amerikaanse burgers die beschuldigd of veroordeeld zijn van ISIS-gerelateerde misdrijven.

Anderen hebben zich voorbereid op Amerikaanse bodem zoals de aanslagen op Fort Hood, in San Bernardino en de Boston Marathon.Wat motiveert hen, hoe worden ze opgeleid, en hoe zijn ze op te sporen?

Als een detectiveroman verweeft ‘Verenigde Staten van Jihad’  de verhalen van de belangrijkste spelers aan het Amerikaanse front. Auteur Peter Bergen laat zien hoe deze Amerikanen de militante islam hebben omarmd.

Onder de daders zijn Anwar al-Awlaki, de in New Mexico geboren geestelijke, die de Charlie Hebdo-schutters  inspireerde, tevens de eerste Amerikaan die gedood werd door een CIA-drone en Samir Khan die terroristen over de hele wereld heeft geïnspireerd met zijn webzine, onder wie de Tsarnaev broers. Verder ook Omar Hammami, een hip hop-fan uit Alabama die een vaste speler in de propagandavideo van Al Shabaab werd.

Op basis van zijn uitgebreide contacten bij het Nationale Centrum voor Terrorismebestrijding, de FBI tot aan de NYPD, biedt het boek van Peter Bergen een kijkje in de omstreden tactiek van de veiligheidsdiensten.

Bergen geeft weer hoe bij het opsporen van potentiële terroristen-infiltranten in moskeeën tot aan de massale camera-toezicht sommige onschuldige moslimburgers zich van geen kwaad bewust in handen vielen van de Amerikaanse rechtshandhavers en de beleidsmakers van terrorismebestrijding en hoe tot slot sociale media de revolutie van het terrorisme hebben ontketend.