Eduard Nazarski waarschuwt tegen hetze Zaanse jongeren

0
230

“De ongediertebestrijding heeft het momenteel te druk. Daarom bij deze een dringende oproep voor een aantal vrijwilligers die zaterdag 17 september de wijk willen ontdoen van een aantal vieze smerige besmette stinkratten. Alle middelen zijn toegestaan om de wijk vrij te krijgen van deze smerige diersoort. Ze zijn te herkennen aan hun flinke haakneus en ingevallen magere lichaam.” 

Dat las ik op een nieuwe Facebook pagina, een ‘event’ met de naam Ratten Vangen. Met Ratten wordt -de groep Turks-Nederlandse jongeren onder aanvoering van de vlogger Ismail Ilgun-. Het is verbijsterend dit te lezen en te zien dat in korte tijd 2000 mensen aangaven te zullen komen, en 4000 dat ze geïnteresseerd zijn. De bewuste pagina is inmiddels verwijderd, dus zelf kijken kan niet meer.

Mensen als ‘ratten’ wegzetten, ongeacht wat ze gedaan of gezegd hebben, is verschillende bruggen te ver, en gaat in tegen alle normen en waarden die in een samenleving van belang zijn. Niet alleen “onze waarden en normen” maar de universele mensenrechten. Rechten die voor ons allen gelden.

Jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan criminaliteit en overlast veroorzaken in delen van de wijk moeten worden aangepakt. Maar wel binnen de kaders van de wet. Wie oproept om het recht in eigen hand te nemen en mensen afschildert als ratten roept op tot de afbraak van alles waar wij pal voor moeten staan.

Minister Schippers sprak vorige week over de noodzaak onze vrijheid te verdedigen, en over onze waarden.

Wat mij betreft zou het gesprek in de samenleving moeten gaan over de waarde van artikel 1 van de grondwet (allen in gelijke omstandigheden gelijk behandelen) en daarbij universele mensenrechten als kompas gebruiken (artikel 1 van de universele verklaring: iedereen wordt vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren).

Wie in het gesprek of in handelen die vrijheid en gelijkwaardigheid aantast, gaat te ver. 

Eduard Nazarski is sinds maart 2006 directeur van Amnesty International, afdeling Nederland. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in