donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Diversiteit wordt een sterker onderdeel van NPO beleid

De publieke omroep gaat bij de programmering meer op ‘diversiteit’ letten. ,,Er valt op dat punt een wereld te winnen”, stelde NPO-bestuurder Shula Rijxman tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de publieke omroep.

Rijxman: ,,Anno 2016 is Nederland een samenleving vol culturen, klassen, overtuigingen en achtergronden, meer dan nu blijkt uit onze programmering. Ik zie dit als onze belangrijkste opdracht voor komend jaar. Een meer diverse en open publieke omroep is nodig om ook in de toekomst Nederland te kunnen verbinden.

Volgens haar gaat verscheidenheid bij de NPO in de keuze voor nieuwe programma’s zwaar meetellen. ,,Bij de intekening in april zal het een van de belangrijkste criteria voor plaatsing zijn.”

 

Zodra met de nieuwe mediawet het omroepbestel open gaat, zal de eerste uitvraag aan externe producenten zijn om nieuwe programma’s bij de NPO te pitchen die de diversiteit op de Nederlandse televisie versterken. ‘De samenleving is aan het veranderen. Een meer diverse en open publieke omroep is nodig om ook in de toekomst Nederland te kunnen verbinden.’

Volgens Rijxman is de taak van de publieke omroep ‘actueler dan ooit’. De publieke omroep wil een bijdrage leveren aan een ‘vreedzame en open samenleving in een tijd dat deze fundamentele waarden onder druk staan’..’

Er komt geen quotum op redacties, benadrukt Rijxman. ‘Diversiteit wordt een sterker onderdeel van ons beleid. We gaan niks verplichten, maar onze wens is ook niet meer vrijblijvend. Wij vinden het vooral belangrijk om te verbinden met nieuwsgierigheid.  

De NPO kreeg onlangs nog kritiek te verduren na de presentatie van het deejay-team van de Top 2000.  Minister Bussemaker zie hierover: ,,Wat mij opvalt is dat het allemaal mannen zijn, dat ze ook nog allemaal blank zijn en zo te zien allemaal ook ongeveer van dezelfde leeftijd.”