donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Dialoogcomité Joods Nederland veroordeelt Pegida actie

Deze week was een actie in het nieuws waarbij in Den Haag een Kor’an, een boek dat voor veel mensen van grote waarde is, werd vernield en vertrapt.

Twee eeuwen geleden, in 1823, schreef de dichter Heinrich Heine: “dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen”, “daar waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen”. Wat Heine met deze tekst uitdrukt is de constatering dat het vernietigen van boeken niet gaat om de inhoud. Een boekverbranding is gewoonlijk geen uiting van een mening, maar van haat. Boeken vernietigen is een symbolische daad van agressie tegenover mensen.

Als Joden weten wij dat boeken niet alleen materiele waarde hebben. Deelnemers van Dialoogcomité Joods Nederland willen in vrede leven met onze medebewoners in dit land en met hen in gesprek gaan over dat wat voor hen en voor ons van waarde is. Wij willen daarom onze afschuw uitspreken over de acties van Pegida die slechts tot doel hebben om mensen tegenover elkaar te plaatsen. Wij zijn en blijven solidair met degenen die dit treft.

Simon Cohen is voorzitter van Dialoogcomité Joods Nederland, die als doel heeft om elkaar beter te leren kennen vanuit wederzijdse nieuwsgierigheid en wederzijds respect tussen joden onderling en tussen joden en anderen. Het comité bestaat uit deelnemers met een diverse joodse achtergrond: Orthodox, liberaal, ongebonden en seculier.