Désirée Bonis de nieuwe ambassadeur in Marokko

0
87

Désirée Bonis (1959) was van 20 september 2012 tot 1 juni 2013 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Zij was directeur van de directie Sub-Sahara Afrika op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder vervulde zij diplomatieke functies, als laatste die van ambassadeur in Syrië (2006-2010).

Bonis was woordvoerder buitenlandse zaken voor de PvdA-fractie. Op 13 juni 2013 maakte Bonis bekend per direct Tweede Kamer te verlaten. Als reden gaf zij dat de politiek haar niet bracht wat ze ervan verwacht had.

In een reactie aan De Moslimkrant laat Bonis weten zeer verheugd te zijn met haar benoeming, gezien ook de aanwezigheid van de grote Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

De relatie tussen Nederland en Marokko kent een lange geschiedenis van vele eeuwen terug. De handelsovereenkomst, die op 24 december 1608 werd getekend tussen de vertegenwoordigers van Sultan Moulay Zidan (Ahmed ben Abdallah en Samuel Pallache) en de gevolmachtigde van de Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek in Den Haag, was bovendien de eerste officiële bekrachtiging tussen een Europees en een moslimland.

Bonis geldt als een zwaargewicht-diplomaat met veel ervaring. Haar wacht een zware taak te wachten. De onderhandelingen tussen minister Asscher en Marokko betreffende sociale verzekeringen lopen heel stroef. Minister Asscher wil nu het verdrag per 1 juli opzeggen als Marokko niet meewerkt. Aan haar is het ook om de relaties tussen beide landen in rustiger vaarwater te brengen.

Désirée Bonis zal de zittende ambassadeur Ronald Gerard Strikker opvolgen. De benoeming van Bonis past in het beleid dat Nederland steeds vaker vrouwelijke diplomaten in de Arabische wereld benoemt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt hiermee een inhaalslag om meer vrouwen op topposities te krijgen. 

Van de 116 ambassadeurs zijn er momenteel 26 vrouw. Het streven van de overheid is 30 procent vrouwen op topposities te benoemen in 2017. In Libanon zit nu Hester Somsen als ambassadeur. In Qatar zit Yvette Eenhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in