Demonstranten eisen dat Akgündüz opstapt

0
99

Een groep van bijna honderd alevieten, Koerden en linkse Turken heeft zaterdagmiddag geprotesteerd bij de Islamitische Universiteit Rotterdam. Ze willen dat rector Ahmet Akgündüz opstapt.

Aanleiding zijn beledigende uitspraken van Akgündüz. Het protest aan de Bergsingel in Rotterdam is georganiseerd door onder meer de Federatie van Alevitische Verenigingen Nederland. 

De organistie heeft ook aangifte van belediging gedaan, net als de Rotterdamse PvdA’er Latif Tali. Eerder was er aan de Bergsingel ook al een protest tegen de rector. Akgündüz had een tweet geplaatst over de doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin stond dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft. 

Bestuurslid Ertuğrul Gökçekuyu van de IUR zegt naar de uitspraken tijdens de demonstratie te hebben geluisterd. “Negentig procent van wat men eigenlijk zegt is dat de Turkse staat een anarchistische overheid is, het gaat over Erdogan en tien procent gaat over Akgündüz. Dus ik denk dat er een politieke motivatie achter zit.” Aldus Gökçekuyu tegen TV Rijnmond.

Volgens Gökçekuyu moet een publiek figuur als Akgündüz ruimte hebben om op een prikkelende manier het debat aan te kunnen zwengelen. “Dat moet geen zware consequenties hebben. Ik steek mijn hand er voor in het vuur dat deze onderwijsinstelling 100 procent onafhankelijk is.” De rector wegsturen wil hij niet; “Hij heeft niets strafbaars gedaan.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in