De politie heeft geen plan van aanpak bij discriminatie

0
84

De politie moet discriminatie actiever aanpakken, agenten zijn gericht op bemiddeling in conflicten, waardoor ze vaak niet zien dat er discriminatie in het spel is.

Dat betoogt de Haagse officier van Justitie Ingeborg Doves in het AD. De politie erkent het probleem en zegt met een plan te willen komen. Volgens anti-discriminatiebureau Radar zijn veel agenten op dit gebied niet deskundig genoeg.

Agenten willen ook vaak de relatie met een horecaondernemer goed houden en proberen de situatie met een gesprek op te lossen. Maar getuigen die erbij waren toen de klant geweigerd werd, horen ze niet. Hierdoor zullen we nooit de echte reden voor de weigering horen.

Gregor Walz van antidiscriminatiebureau Radar vindt dat veel agenten niet diskundig genoeg zijn. De politietop moet meer prioriteit geven aan dit probleem. Dienders moeten leren door te vragen. Aanwijzingen voor discriminatie worden te vaak niet herkend.

De aanpak van discriminatiezaken complex, zegt ook Jan Willem van der Vijver van de Haagse politie tegen het AD. Ze is in gesprek met Doves om het probleem te tackelen, al is er van een concreet plan nog geen sprake. ,,We zijn ons er van alle kanten van bewust dat we het bij de kop moeten pakken. Er worden programma’s opgezet. Maar makkelijk zal het niet zijn, het blijft een heel ingewikkelde materie.” 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in