De Nieuwe Maan is weinig islamitisch

0
168

Na het verdwijnen van de Moslim Omroep (MO) verzorgt de NTR in opdracht van de NPO een nieuw programma over en voor Nederlandse moslims.

De nieuwe talkshow heet De Nieuwe Maan en zou volgens het persbericht aandacht besteden aan actuele kwesties rondom de islam in Nederland en ontwikkelingen binnen de moslimgemeenschap. De Nieuwe Maan zou een platform zijn voor opinies en visies vanuit de moslimgemeenschap op de Nederlandse samenleving en alles wat daarin speelt; ook aandacht voor life style, mode, cultuur en humor.

Wie de eerste aflevering van de Nieuwe Maan heeft gezien, zag een kopie van RTL Late Night, een beetje Pauw en een beetje van alles. Een duidelijk profiel ontbreekt, er is geen islamitische smoel en weinig vernieuwing. Het borduurt voort op wat geweest was. De redactie durft nog niet in te spelen op relevante maatschappelijk en politieke ontwikkelingen die zowel oudere als jonge moslims bezig houden.

Documentairemaakster en voormalig AT5-presentatrice Nadia Moussaid kruipt in haar presentatie in de rol van een dagvoorzitter. Dat is jammer, want haar scherpe journalistieke kant komt zo niet naar boven. Stand-up comedian Farbod Moghaddam kan beter één keer kort, luchtig maar fors dan drie keer voorbij  komen met z’n filmpjes. Er is een hoog 020 gehalte, alsof alle moslims in Amsterdam wonen. Om 16.10 uur in de middag zendt het programma uit. Hebben moslims niets anders te doen rond die tijd?

Het mag iets heftiger aan toe gaan. De positie van de moslims in de Nederlandse samenleving is best een fikse ruzie waard. Laat opiniemakers, politici, geëngageerde oude en jong moslims met elkaar in debat gaan. Radicalisering is inmiddels een uitgekauwd onderwerp. Meer lef van De Nieuwe Maan is op z’n plaats met maatschappelijke kwesties die Nederland bezig houden. Vertaal deze naar thema’s die de mening van moslims en niet moslims laten horen. 

Op 21 maart 2016 is een zitting waarin de Stichting Zendtijd Moslims (SZM) de NPO voor de rechter sleept. Volgens SZM heeft de NPO de Mediawet overtreden, omdat de NPO geen moslimachterban heeft kan de NPO deze ook niet vertegenwoordigen. Omdat geen enkele omroep de Moslim Omroep onderdak wilde bieden bij de NPO-reorganisatie. Besloot de NPO opdracht te geven aan de NTR om moslimprogramma’s te verzorgen.

Als de rechter op de inhoud van het programma zou moeten beoordelen, moet hij wel concluderen dat deze, tot nu toe, weinig islamitisch is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in