Veel artiesten in de moslimwereld brengen platen uit die inspelen op het ramadangevoel. De meeste grote artiesten hebben een eigen Instagram-, Facebook- en Twitteraccount waarop miljoenen hen volgen.
Jonge moslims zijn tijdens de Ramadan niet alleen bezig met vasten en bidden, ze luisteren ook naar muziek van artiesten die zich laten inspireren door het geloof. De muziek staat bekend als Anasheed (Islamitische muziek).
De Moslimkrant introduceert de Ramadanmuziek Top 10, een unicum in het Nederlandse medialandschap.
De muziek in deze Top 10 is gebaseerd op de bekendheid van de artiesten bij Neder-moslimjongeren en in de moslimwereld. Sommige tracks zijn niet bekend in Nederland en komen in de Top 10 vanwege hun video-originaliteit of -boodschap.
Op nummer 10 staat het nummer Ehsaas Ramzan (Ramadan gevoel) van de uit Pakistaan afkomstige Qawali-meester Rahat Fateh Ali Khan.
Op nummer 9: het nummer In the End van bekeerling Cat Stevens die door het leven gaat als Yusuf Islam.
Nummer 8 is voor Convey My Greetings van de uit Turkije afkomstige Mesut Kurtis die steeds meer in het Arabisch platen uitbrengt, omdat het Turks niet altijd toegankelijk is voor de Arabische muziekmarkt.
Op nummer 7 staat de hartenbreker Ahmed Bukhatir uit de Emiraten met het legendarische Ya Adheeman.
Op nummer 6 staat staat Hamza Namira, de Egyptische songwriter met ‘Insan’ (mens).
De Britse ster van Azerbeidzjaans-Iraanse afkomst, Sami Yusuf, staat met Glorification op nummer 5.
Nummer 4 is voor “Salamun Alayka Ya Omar Al Faarouq” van de de koranreciteraar en piloot in het leger van Koeweit, Mishari Rashid Al Afasy. Het nummer afkomstig van de kassakraker Omar dat het leven vertelt van Omar ibn al-Chattab, die van 634 tot 644 heeft geleefd. Hij was de tweede kalief en daarmee hoofd van het Arabische Rijk. Omar behoort tot de ‘Vier Rechtgeleide Kaliefen’ en was een van de metgezellen van de profeet Mohammed.
Op nummer 3 staat het nummer I Rise van de Brits-Palestijnse Muhammad al Muqit, de prins van de Anasheed muziek.
Op nummer 2: Maher Zain met het nummer Ramadan. Maher is een Zweedse R & B-zanger, songwriter en muziekproducent van Libanese afkomst. Hij bracht zijn debuutalbum Thank You Allah uit, een internationaal succes, geproduceerd door Awakening Records in 2009.
Tot slot nummer 1 in De Moslimkrant Ramadan Top 10: Ya Rasoulo Laah (Oh Profeet van God), een cover door de Egyptische Hla Roushdy. Het nummer is een soundtrack van de populaire Egyptische tv-serie over het leven van de profeet Mohammed.
Het origineel werd in de vorige eeuw gezongen door de beroemde Egyptische zangeres Yasmin El Khayam, dochter van een beroemde imam. Zij heeft later de wereld van de muziek vaarwel gezegd en keerde tot het geloof. Daarna bouwde zij een moskee ter nagedachtenis aan haar vader waar tot op heden grote geleerden lessen geven over religie.