"De Kaaba" krijgt een nieuwe jasje

0
101

Vandaag is het de laatste dag van de Hadj -de pelgrimstocht- meer dan 2 miljoen moslims hebben dit jaar deelgenomen aan de Hadj in de Saoedische stad Mekka waar ook de Kabaa staat.

Vandaag is het ook de laatste dag van de Hadj dat door de moslims wordt afgesloten met een bezoek aan de berg Arafat in de stad Mekka.

Elke jaar wordt ook het belangrijkste gebouw voor de moslims op aarde -de Kaaba- van een nieuw jasje voorzien. De Kaaba is omgeven door de oogverblindende schoonheid van een indrukwekkend vormgegeven moskee. Als een soort vesting ommuurt zij deze eeuwen oude plek van aanbidding. Het gebouw werd oorspronkelijke gebouwd door de profeet Ibrahim en zijn zoon Ismaël Soera 2, 127.  

Weinigen hebben het islamitische heiligdom de Kaaba van binnen gezien. Velen hebben er omheen gelopen -Tawaaf-  zeven keer om exact te zijn. De naam van de Káaba is direct verbonden met de kubusvorm van het gebouw. Káaba betekent letterlijk “kubus”. Er is slechts één opening in gebouw; de deur. Deze bevindt zich aan de noordzijde. De hoogte van  het gebouw is ongeveer 15 meter. De overige afmetingen zijn 15 meter -lengte- en 17 meter -breedte-. 

De muren is een zwart gordijn -Kiswa- gehangen. De Kiswa wordt met behulp van koperen ringen aan het gebouw bevestigd. Elk jaar wordt een nieuwe Kiswa gemaakt van katoen. Op de Kiswa zijn een tekst aangebracht. Dit is onder andere de islamitische geloofsbelijdenis of Shahada: “Ik verklaar dat er géén andere god is dan Allah en dat Mohammed zijn profeet is”. Daarnaast zijn er ook teksten uit de Koran aangebracht.

Aan het einde van de Hadj worden de Kiswa en Burcu verwisseld. Tijdens het verwisselen van het één jaar oude kleed wordt de Káaba bedekt door een wit gordijn. Men noemt deze situatie: Ihrãm.

De “oude” Kiswa wordt als een relikwie, een heilig voorwerp, beschouwt.  In kleinere stukken verdeeld wordt dit verkocht als amuletten door de bewakers van de Káaba (de Banu Shaiba). Een amulet is een voorwerp waaraan men bepaalde machten aan toe schrijft.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in