De invloed van salafisme in Nederland toegenomen

0
116

De invloed van het salafisme in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. Hoewel zeker niet alle salafisten een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde bestaan er desondanks zorgen om de antidemocratische, polariserende en onverdraagzame boodschap die door een aantal van hen verspreid wordt. Ook vormen aspecten van het salafisme een voedingsbodem voor radicalisering.

Dit staat in de publicatie ‘Salafisme in Nederland: diversiteit en dynamiek’, die de NCTV samen met de AIVD geschreven heeft.

De aard van ‘het’ salafistische gedachtegoed is niet wezenlijk veranderd sinds een eerdere studie uit 2009. De context is echter wel veranderd. Er is steeds meer aanbod van salafistische boodschappen. Zowel online als offline wordt het gedachtegoed breed verspreid. Communicatie van deze boodschap wordt vergemakkelijkt door het gebruik van sociale media. Aldus de NCTV en AIVD.

Ook zoeken onafhankelijke predikers actiever de schijnwerpers. Daarnaast zorgen de spanningen in het Midden-Oosten voor een klimaat waarin de salafistische boodschap meer gehoor vindt. Dit draagt bij aan de groei van potentiële aanhang.

Volgens de publicatie zijn de salafistische stromingen gericht op morele ‘heropvoeding’ en ‘zuivering’ van de geloofsgemeenschap en de maatschappij.  Ook is er sprake van uiteenlopende rollen: van particulier gelovigen tot docenten en predikers. Bezoekers van salafistische conferenties en moskeeën zijn niet noodzakelijkerwijs aanhangers van de salafistische stromingen.

Klik hier onder voor de publicatie van de NCTV en de AIVD en de reactie van Kabinet: 

https://www.nctv.nl/actueel/nieuws/invloed-salafisme-in-nederland-toegenomen.aspx?cp=126&cs=60005 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in