De FIOD bezig met een inval in het pand Al-Fitrah Utrecht

0
59

De FIOD en Politie hebben vandaag onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in totaal 12 locaties doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar een organisatie die vermoedelijk via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties tonnen euro’s witwast.

De organisatie ontvangt tonnen euro’s via grote contante stortingen in eigen land, maar ook via moneytransfers en overboekingen vanuit het buitenland. Een deel van de gelden gaat vervolgens ook weer naar het  buitenland.

De inval vond onder ander plaats in het pand van Al-Fitra in de Utrechts wijk Overvecht. Er zijn veel rechercheurs aanwezig op het terrein van Al-Fitrah. Volgens een van hen kunnen de zoekingen nog de hele dag in beslag nemen. Burgemeester Jan van Zanen werd voor de inval op de hoogte gebracht.

 

De verdachten ontvingen geld uit Saoedi-Arabië en stuurden zelf geld naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne. Het OM onderzoekt of de verdachten geld witwassen en waar het geld naartoe gaat. Daarbij wordt niet uitgesloten of met dat geld terrorisme wordt gefinancierd. ,,Dat onderzoeken we momenteel”, aldus een woordvoerder.

Er worden doorzoekingen gedaan bij vier woningen in Brabant, twee in de provincie Utrecht en een woning in Zuid-Holland. Ook zijn vier panden in Tilburg, Utrecht, Den Haag en Nieuwegein doorzocht die worden gelinkt aan de verdachten. Administratieve en digitale bestanden zijn daarbij veilig gesteld.

In december sprak de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zijn zorgen uit over het gebrek aan openheid van de stichting en over de vermeende beïnvloeding van levens- en denkwijzen van bezoekers van de moskee en stichting, onder wie kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in