Verschillende kranten, waaronder Trouw, berichtten dat een Iraanse AZ-voetballer op 20 oktober niet zou spelen tegen een Israëlische club. ‘Alireza Jahanbakhsh deed die dag niet mee bij het duel AZ-Maccabi Tel Aviv. Om gedoe te voorkomen.’, schreef Trouw onder de kop “Sporten tegen Israëliërs, dat mag een Iraniër niet”. Gedoe?
De sportredacties van Trouw en ander kranten omzeilen de kern van het probleem. Waarom weigeren Iran en de meeste Arabische landen Israël te erkennen en verbieden zij hun sporters om tegen Israëliërs uit te komen? De kern is: de illegale bezetting van Palestina en de brute onderdrukking van de Palestijnen vooral in de Gaza strook.
Davidster als logo
Ondanks het feit dat de FIFA sport en politiek gescheiden wenst te houden, gebruikt Maccabi Tel Aviv FC de davidster, bij uitstek het Joodse symbool, als logo. De club presenteert zich nadrukkelijk als Joods. Ongeveer één op de vijf van alle Israëliërs is Palestijn. Wellicht worden Palestijnse spelers geaccepteerd, maar Palestijnen zijn niet welkom binnen de organisatie. Dit geeft steun aan de bewering dat Israël een apartheidsstaat is. Of Yordi Cruijff, technisch directeur, en Peter Bosz, destijds trainer, over voldoende beoordelingsvermogen beschikken, is zeer de vraag.
Het Palestijnse Nationale Elftal
Momenteel wordt de FIFA verzocht de Israëlische deelname aan Europese kampioenschappen -toch al te bizar voor woorden- op te schorten. Israël frustreert voortdurend het reizen van het Palestijnse nationale elftal. De voetballers uit de Westoever en Gaza kunnen daardoor nauwelijks gezamenlijk trainen. Optreden in het buitenland wordt vrijwel onmogelijk gemaakt.
Het maakt niet uit of ik of iemand anders of de Trouwredactie het eenzijdige en daarmee tendentieuze beeld van Iran en de Iraanse voetballer corrigeert, maar het moet wel gebeuren. De redactie weigerde in ieder geval de bovenstaande, corrigerende tekst te publiceren: “Dank voor uw opinieartikel waarin u reageert op het artikel van de sportredactie over sport en politiek. Ik begrijp uw punt, we hebben uw artikel naar de sportredactie doorgestuurd. Maar op dit moment hebben we zo’n grote voorraad dat we nauwelijks artikelen aannemen.” Kwantiteit en desinformatie gaan voor Trouw dus boven kwaliteit.
Het zou Trouw sieren wanneer binnenkort een gedegen analyse van Maccabi Tel Aviv FC wordt gepubliceerd. Ook dienen de sportredacties van de kwaliteitskranten te rapporteren over het Israëlische wangedrag tegen het Palestijnse nationale elftal en hun klachten daarover bij de FIFA.
Jan Wijenberg is oud-diplomaat en politiek activist. Wijenberg was onder anderen ambassadeur in Jemen, Tanzania en Saoedi-Arabië. Hij was tot eind 2009 bestuurslid van de Stichting Stop de Bezetting die zich inzet voor een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten op basis van het internationale recht.