De druk op Justin Bieber wordt groot

De populaire Canadese zanger Justin Bieber gaat in Jeddah, de op een na grootste stad van het land, in Saudi-Arabië optreden.

Het optreden Bieber staat gepland op 5 december 2021 tijdens de Formule 1 STC Saudi Arabian Grand Prix 2021, een door de staat gesponsord muziekfestival en gefinancierde door kroonprins Mohammed bin Salman (MbS).

Afgelopen zaterdag publiceerde Hatice Cengiz, de weduwe van journalist Jamal Khashoggi (vermoord op het Saoedi-Arabische consulaat in Istanbul in oktober 2018) een lange brief in de Washington Post waarin zij de popster vraagt niet op te treden “voor de moordenaars van mijn man.”

Sindsdien heeft de petitie zich verspreid naar de straten en luchthavens van Los Angeles, waar vliegtuigen en vrachtwagens borden tonen waarin de zanger wordt gevraagd het concert te annuleren.

De Stichting voor de Rechten van de Mens heeft er ook om gevraagd in een Instagram-foto waarop onder een afbeelding van Bieber en prins Mohamed bin Salmán (die volgens een vrijgegeven rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst de moord op Khashoggi goedkeurde) met de tekst “beroemdheden en dictators.”

De Human Rights Foundation (HRF) beschouwt het Saoedische regime als een van ’s werelds ergste mensenrechtenschenders en heeft contact opgenomen met Justin Bieber en hem dringend verzocht zijn optreden te annuleren.

In plaats van op te treden heeft HRF, Justin Bieber gevraagd om zijn wereldwijde invloed te gebruiken om een ​​verklaring af te geven ter ondersteuning van de mensenrechten in Saoedi-Arabië, net zoals zijn collega Nicki Minaj deed toen ze haar optreden in 2019 in Saoedi-Arabië afzegde.

“Het zou rampzalig zijn voor Justin Bieber, een artiest met een enorme wereldwijde aanhang, om als pion te worden gebruikt door het moorddadige regime van MbS”, zei HRF-voorzitter Céline Assaf-Boustani.

Saoedi-Arabië is geen democratie. Het is een absolute monarchie waarvan de feitelijke, MbS. Sinds het begin van zijn heerschappij in 2017 heeft MbS het voortouw genomen tegen dissidenten, van wie worden lastiggevallen, willekeurig vastgehouden en zonder proces veroordeeld. 

Als iemand die zich inzet voor burgerrechten en sociale rechtvaardigheid, moet volgens de tegenstanders Bieber trouw blijven aan zijn woorden en zijn platform gebruiken om het bewustzijn te vergroten over de hardvochtig optreden van de machthebbers in Saoedi-Arabië. Muziek is niet alleen een bedrijf, maar ook een invloedrijke kunstvorm die niet gekocht mag worden door dictators.

Het Formule 1-evenement waarop Justin Bieber zal optreden, is een van de vele evenementen die integraal deel uitmaken van het ‘Vision 2030’-plan.