Eus, columnist bij het AD, is boos over de ‘divibokaal’ van de NOS.
Wat is de ‘divibokaal’? De NOS heeft een diversiteitsdatabase, registeert daar binnen sprekers op o.a. etniciteit en geslacht en reikt een divibokaal uit aan medewerkers die veel ‘diverse’ sprekers aan het woord hebben gelaten. De prijs moet gezien worden als een positive knipoog aldus, NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.
In Twitterland regende het klachten vanuit Forum voor Democratie, Geert Wilders en ook VVD-Kamerlid Zohair el Yassini die de minister over het onderwerp in coronatijd naar de Kamer wil laten komen.
Toegegeven, de VVD krijgt het elke keer voor elkaar om home-grown Marokkanen te scouten die exact doen wat van ze wordt verwacht en vervolgens Kamerleden worden.
Vakkenvullers
Mediaorganisaties werken als een supermarkt met journalisten als vakkenvullers. Om goed overzicht te krijgen, hebben ze sorteerbakken. Een van die vakkenvullers is AD-columnist Özcan Akyol die in zijn column de NOS beschuldigt van eliteracisme.
Wat Akyol misschien nog niet door heeft, is dat hij die specifieke rol heeft gekregen dankzij wat hij ‘eliteracisme’ noemt. Bij het AD en DWDD, waar hij van de media-elite als vakkenvuller bepaalde gesorteerde onderwerpen mag verkopen. Toen hij zijn rol van vakkenvuller vergat en in zijn Generaal zonder leger de elite de les wilde lezen, werd hij met de grond gelijk gemaakt en werd hem duidelijk gemaakt: je bent slechts een vakkenvuller en geen bedrijfsleider.
Akyol en een selectie Nederlanders met migratieachtergrond mogen meelopen zolang zij het ‘eliteracisme’ blijven verdedigen, bevestigen en herhalen.
De NOS kwam er rijkelijk laat achter dat zij niet om diversiteit heen kan. Misschien is een divibokaal een ongelukkige manier van hoe de samenleving als geheel te bedienen door een nieuwsorganisatie die per jaar 800 miljoen aan belastinggeld ontvangt.
Het gaat de tegenstanders natuurlijk helemaal niet om zo’n ‘divibokaal’. Het gaat hen om het tegenhouden van diversiteit binnen de NOS, ook die reactie past in de dynamiek van het ‘eliteracisme’.