7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Corona, de zomervakantie en Marokko

Wellicht verstandig om te beginnen met het volgende: Wij geven geen reisadvies en adviseren u niet waar wel en niet naar toe te reizen, dit blijft uw eigen keus en verantwoordelijkheid. 

In Marokko zijn sinds deze week de landsgrenzen voor een specifieke doelgroep geopend. Het betreft een tijdelijke maatregel die tot 9 augustus geldig is. Voor we hier dieper op ingaan, eerst wat achtergrond informatie.

Het probleem 
Het begon toen Marokko bekend had gemaakt dat dit jaar de zomeroperatie Marhaba (Welkom), een samenwerking tussen Spanje en Marokko, niet door zal gaan. De operatie zorgt ervoor dat EU-Marokkanen in Spanje in verschillende steden kunnen uitrusten, en waar de veiligheid door Spanjaarden wordt gewaarborgd. Door de Sanitaire Noodtoestand in Marokko, was Rabat dit jaar niet in staat om Operatie Marhaba, dat normaliter in juni begint en in september eindigt, te accommoderen. 

Voor de EU-Marokkanen die de reis met de auto maken besloot de regering hun dit jaar alleen toe te laten via de havensteden Tanger, Melilla/Mliliya en Al Hoceima. De populaire overtocht vanuit Spanje naar de steden Ceuta/Sebta hebben de Marokkanen geblokkeerd om economische en politieke redenen.

Spanje wilt op haar beurt de veerboten die naar Tanger, Melilla en Al Hoceima varen geen toestemming geven om te vertrekken. Naast de veerboten naar Ceuta willen de Spanjaarden ook vliegen op de luchthavens in Marokko, maar die houden de Marokkanen nog steeds pot dicht wegens corona.

Met de Operatie Marhaba in het Spaanse bekend als Operación Paso del Estrecho, verdient Spanje heel veel geld aan de EU-Marokkanen. Vorige jaar maakten 3.242.970 passagiers en 760.215 voertuigen de oversteek vanuit verschillende havens in Spanje naar de enclaves Melilla en Ceuta. 

Spanje hoopt met tv-beelden van wanhopige, gestrande EU-Marokkanen, die zich verspreiden via de social media, Marokko te dwingen om Spaanse veerboten naar Ceuta/Sebta te laten vertrekken. 

De Spanjaarden hebben nog een andere troefkaart in de hand. Op 30 of 31 juli is het Offerfeest voor de moslims en de EU-Marokkanen hebben dus haast. De meeste EU-Marokkanen willen de zomervakantie en het Offerfeest doorbrengen met hun families in Marokko, maar dat is niet mogelijk zolang Spanje de veerboten tegen houdt. 

Plan B
De opstelling van Spanje dwong de regering in Rabat om voor Plan B te kiezen en met Frankrijk en Italië samen te werken. Dit door de Ferry’s vanuit Sète (Frankrijk) en Genua (Italië ) te accommoderen. De zeereis vanuit Sète duurt ongeveer 36 uur vanuit Genua ongeveer 24 uur.

Het plan, een tijdelijke maatregel, houdt in dat een deel van de inwoners (studenten, mensen met een dubbelpaspoort en mensen die medische redenen hebben) kunnen Marokko verlaten. Marokkanen uit de diaspora die in het bezit zijn van een Marokkaanse paspoort of de nationaal Marokkaanse identiteitskaart en buitenlanders in het bezit van een verblijfsvergunning kunnen Marokko bezoeken. Deze specifieke doelgroep hoef bij aankomst in niet quarantaine.

Voor Marokkanen uit Scandinavische landen, Duitsland, Italië, Nederland, België, Luxemburg, Engeland en Frankrijk zijn Sète of Genua nog te doen. Maar Spaanse Marokkanen, en dat zijn er veel, moeten nu eerst rijden naar Frankrijk om daar de veerboot vanuit Sète te nemen naar Marokko. Terwijl zij vanuit Spanje binnen een paar uur en max een dag in Marokko kunnen zijn.

 Mensen die behoren tot de specifieke doelgroep moeten twee negatieve testen kunnen aantonen, een corona en een antistoffentest, niet ouder dan 48 uur. In de meeste EU-steden kosten een negatief corona en een antistoffentest tussen de 150 en 200 Euro per persoon. Bij het verlaten van Marokko moeten reizigers dezelfde procedure volgen. In Marokko kosten de negatief corona en antistoffentest tussen 90 en 120 Euro per persoon.

Royal Air Maroc
Doordat de autoreis en de boot vanuit Sète te duur zijn geworden kiezen Marokkanen in de diaspora massaal voor het vliegtuig. De regering wist dat de vraag voor het vliegtuig explosief zou zijn en dat is de reden dat de Marokkanen naast Royal Air Maroc ook de commerciële luchtvaartmaatschappij Air Arabia hebben gevraagd om mee te helpen.

Reizigers kunnen alleen een ticket bemachtigen via de website van beide luchtvaartmaatschappijen of via hun apps. Rabat heeft hiervoor gekozen om de prijzen in eigen hand te houden. Men is bang dat als ook reisbureaus tickets mogen verkopen de prijzen explosief zouden stijgen. De angst van Rabat is ook werkelijkheid geworden, door de groot vraag stijgen de prijzen enorm.

Inmiddels heeft de minister van Buitenlandse Zaken, belast met de Marokkanen die in het buitenland wonen, op vraag vanuit het parlement een maximumprijs ingesteld voor vliegtickets. Dat heeft voor rust gezorgd. 

Bron: Royal Air Maroc

Mensen die reeds een vliegticket hebben gekocht en niet op vakantie kunnen, die kunnen deze via de call center van Royaal Air Maroc inruilen voor een voucher/tegoedbon. 

Mensen die via een reisbureau een vliegticket hebben gekocht die kunnen bij hun reisbureau hun ticket voor een voucher inruilen. Als de tijd van vertrek is verstreken en de mensen hebben hun ticket niet ingewisseld dan kunnen zij alsnog de ticket inruilen voor een tegoedbon. Dit blijft een recht.

Neder-Marokkanen
De Neder-Marokkanen die op vakantie willen naar Marokko met de auto kunnen naar Frankrijk rijden en vanuit de stad Sète de boot nemen naar Marokko. Deze autorit duurt ongeveer 14 uur.

Mensen die met het vliegtuig willen reizen kunnen via de website van Royal Air Maroc of Air Arabia tickets boeken. Prijzen variëren tussen de 350 Euro enkel en 550 Euro voor een retour. Voor beide reizen heeft u een negatief coronatest en een antistoffentest nodig dat niet ouder is dan 48 uur.

Voor informatie en het maken van een afspraak voor beiden testen kunt u op deze link klikken:  https://www.hethuisartslab.com/ 

Belangrijk om te weten is dat u eerst belt naar de instantie die over de test gaat om er zeker van te zijn dat uw afspraak staat. Pas hierna boekt u de vliegticket. 

Vergeet tenslotte niet om ook bij de zorgverzekeraar te informeren of u verzekerd bent tijdens uw reis in Marokko.

Nogmaals, wij adviseren niet om de reis naar Marokko wel of niet te maken. Deze keus blijft aan u.