7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Canadese Vereniging door het stof na beledigen moslima’s

De Canadese Medische Vereniging heeft zich vrijdag verontschuldigd bij lezers en moslims voor een artikel dat in haar tijdschrift was gepubliceerd over de hijab.

In het laatste nummer publiceerde het medische tijdschrift van de vereniging een artikel van Dr. Sherif Emile, waarin hij beweerde dat de hijab een “instrument voor vervolging en uitbuiting van moslima’s” is.

Omdat het artikel op grote schaal werd afgewezen door moslims in het hele land, had Lina El Bakir namens de National Council of Canadian Muslims (NCCM), vrijdag een verklaring in dit verband gepubliceerd: “Dit artikel herleeft racistische insinuaties en stereotypen over een bevolking die in dit land wordt geconfronteerd met enkele van de felste vormen van haat.” De verklaring riep de Canadian Medical Association op om het “anti-islam”-artikel te verwijderen en zich te verontschuldigen.

Naar aanleiding van de boze reacties liet  hoofdredacteur, Dr. Kristen Barturk, in een verklaring weten dat ze na publicatie van het artikel veel commentaar had ontvangen van meerdere instellingen en individuen waarin ze de intrekking van het artikel en zich verontschuldigde.

Dr. Kristen Barturk: “Ik bied mijn oprechte excuses aan namens de CMAJ voor mijn fout bij het publiceren van de brief van Dr. Emil, die geen geschikt onderwerp bevatte voor publicatie door de CMAJ en die waar veel lezers in heel Canada van walgden. Ik bied mijn oprechte excuses aan voor de aanzienlijke pijn die zo veel mensen, waaronder medische collega’s en cursisten, hebben ondervonden bij het lezen van de brief. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor de ontoereikendheid van het redactionele proces dat tot deze fout heeft geleid.”