Buurt boos op burgemeester na bezoek Marokkaanse koning

0
73

Bewoners van de Herengracht en de Partij voor de Ouderen gaan de burgemeester van Amsterdam vragen stellen over overlast rond het bezoek van de Marokkaanse koning Mohammed VI afgelopen week aan Amsterdam.

Dat gebeurt aanstaande donderdag in de wekelijkse vergadering van de Commissie Algemene Zaken. “Als Herengrachtbewoners zijn we heel wat gewend,” zegt Peter Taks namens De Nachtwacht, een buurtplatform van 75 bewoners van de Heren- en Reguliersgracht. “Maar nu hield de overlast zes dagen aan.”

In de brief die buren nu hebben geschreven aan het college van B&W omschrijven zij hoe herhaaldelijk tot midden in de nacht luid getoeterd werd op straat, hoe muziek continu uit autoradio’s speelde en hoe ‘gevaarlijke verkeerssituaties’ ontstonden. 

“Amsterdam heeft een naam hoog te houden op het gebied van gastvrijheid en tolerantie, dus de 100 plus aanhangers van de Koning op straat voor het hotel hadden geen probleem hoeven zijn,” staat in de brief aan het college van B&W. “De sfeer was overdag vaak ontspannen en vrolijk, maar in de avond en vroege nacht was de overlast excessief.”

Ook de Partij voor de Ouderen gaat donderdag vragen stellen, laat raadslid Wil van Soest weten. “Buurtbewoners hebben dagen overlast gehad,” zegt zij. “En niemand was op de hoogte van de komst  van de koning”. Een woordvoerder van Stadsdeel Centrum zegt dat niemand wist dat de koning zou komen. Burgemeester Eberhard van der Laan was wel op de hoogte gebracht, laat een andere woordvoerder weten ‘maar pas kort voor de komst van de koning’. 

De politie is ondertussen ook boos op het Waldorf Astoria, omdat het hotel óók niet had gezegd dat de koning zou komen. “Het is gebruikelijk dat een hotel het bij ons meldt als een belangrijke gast komt,” zegt woordvoerder Frans Zuiderhoek. “Ze hebben niets gezegd.” Bovendien, zegt Zuiderhoek, is het zo dat hotels uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van gasten en omgeving en het handhaven van overlast.

Het Waldorf zelf wil niet ingaan op dat laatste. Woordvoerder Marieke Klosters stelt dat het hotel eerst met alle ‘betrokken instanties’ wil praten ‘over wat er nou precies is gebeurd’. Eerder het hotel een excuusbrief naar omwonenden. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in