donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Bosnische film over genocide in Srebrenica wint publieksprijs

De Bosnische film Quo Vadis, Aïda? van Jasmila Žbanić over  de genocide in Dutchbat-enclave bij Srebrenica won zondag, tijdens de prijsuitreiking van het 50ste International Film Festival Rotterdam (IFFR), de publieksprijs.

“Don’t shoot the piano player” waren de bekende woorden van Dutchbat-commandant Thom Karremans voordat hij in 1995 het glas hief met de Servische generaal Ratko Mladić. Kort daarna begon het leger van Mladić aan een genocide onder de moslimenclave in Srebrenica die meer dan achtduizend slachtoffers eiste.

In het aangrijpende drama volgen we, de val en genocide in de Dutchbat-enclave, door de ogen van lerares Aïda (Jasna Đuričić) die werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger.

De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aïda er zeker van dat de VN hen zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden

Quo Vadis, Aïda? werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië. Het is ook de Oscarinzending van Bosnië en Herzegovina en is online te zien via Lantaren Venster https://www.lantarenvenster.nl/programma/quo-vadis-aida/