Boekt DENK opnieuw succes?

0
178

Ongetwijfeld heeft u inmiddels een stemkaart ontvangen waarin u wordt opgeroepen op 20 maart te stemmen op leden van de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het Waterschap.

Beide verkiezingen lijken voor de meeste kiesgerechtigden een ver-van-mijn-bed-show. Dit ligt vooral aan de onderwerpen, maar ook aan de onbekendheid met beide politieke organen, om maar te zwijgen over de diversiteit van de kandidaten.

De Statenverkiezingen zijn belangrijk, omdat de uitslag bepalend is voor de verdeling van de zetels in de Eerste Kamer. De Eerste Kamerleden zijn op hun beurt belangrijk voor het wel of niet goedkeuren van wetten die in de Tweede Kamer worden genomen. 

De Statenverkiezingen zijn net zo belangrijk als de gemeente- en landelijke verkiezingen. Zij vormen samen het hart van onze democratische instituties waarop de democratie en rechtsstaat naar behoren kunnen functioneren.

Primeur
De politieke beweging DENK doet nu voor de eerste keer mee aan de Statenverkiezingen, met 144 kandidaten in alle 12 provincies. De partij doet ook mee met de Eerste Kamer en de Europese verkiezingen. Hiermee zorgt DENK voor een primeur in de Nederlandse politiek. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis voert een migrantenzoon en Neder-Turk (Selçuk Öztürk) de lijst voor de Eerste Kamer. Ayhan Tonca voert op zijn beurt de lijst voor de  Europese Parlementsverkiezingen van 23 t/m 26 mei van dit jaar.

Zowel in de provincies Zuid en Noord-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland zal DENK de grote verrassing zijn. In Zuid-Holland zullen de lijsttrekker (Metin Çelik) en lijstduwer (Tunahan Kuzu) – beiden ex-PvdA-politici – uit het niets drie of vier zetels halen.

Hun grote en vooral trouwe aanhang in de Neder-Turkse gemeenschap bepaalt voor een deel hun succes, gevolgd door een deel van de Neder-Marokkanen, moslims en andere migranten die teleurgesteld zijn in PvdA, GroenLinks, CDA en de SP.

Vooral PvdA en CDA hebben met veel pijn hun migrantenstemmers zien vertrekken naar DENK, als resultaat van een ideologische en politieke inschattingsfout van een generatie PvdA en CDA-politici die de macht boven de ideologie van hun achterban hebben gekozen. Wie naar de schoenen van Lodewijk Asscher kijkt, weet dat de PvdA niet meer met beide voeten in de modder staat. Hetzelfde geldt voor minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het frappante is dat de heren van DENK exact doen wat wijlen Joop den Uyl deed. Hij kwam op voor de arbeiders – ook de gastarbeiders – en gaf ze een stem. De heren van DENK komen op voor migranten en moslims en geven hen eveneens een stem in het huidige politiek bestel.

De troef van DENK
Naast de trouwe aanhang heeft DENK een andere troef in handen: de traditioneel lage opkomst bij de Statenverkiezingen. Waarom is dit in het voordeel van DENK?

Van oudsher zijn de Statenverkiezingen niet populair bij de bevolking. Naast de zwevende zijn er de luie kiezers die om welke reden dan ook niet stemmen, maar toch effect hebben op de uitslag van de verkiezingen.

Hun niet uitgebrachte stemmen worden verdeeld over de partijen die meedoen, naar het aantal gehaalde zetels. Met andere woorden: ook als je niet stemt, word je stem toch verdeeld bij de totaaluitslag over de partijen die meedoen.

Hoe meer Neder-Turken, migranten en moslims op DENK stemmen, hoe sterker de partij er voor zal staan. Hoe meer lui kiezers niet stemmen, hoe meer zetels de partij erbij kan krijgen.

Op de sociale media krijgen de heren van DENK beledigingen, intimidaties en soms zelf doodsbedreigingen. Het hoort er blijkbaar bij, maar fatsoenlijk is het niet en dit geldt voor alle overheidsdienaren. Voor de heren van DENK is het extra wrang. Ook zij zorgen ervoor dat de Nederlandse democratie in beweging blijft.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in