vrijdag 19 juli 2024
28 C
Staphorst

Boekenbeurs in Egypte verbant boeken van Moslimbroeders

De internationale boeken beurs van Caïro, dat door de Egyptische president Abdel Fattah Sissi werd geopend, heeft boeken van Hassan Al-Banna uit de boekenbeurs verbannen. Sissi is de beschermheer van de beurs.

Al-Banna is de oprichter van de Moslimbroeders in Egypte met vertakkingen over de hele wereld.

De huisideoloog van de Moslimbroeders is de grote vader van de Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan die Frankrijk niet mag verlaten omdat hij verwikkeld is in een rechtszaak waarin hij wordt beschuldigd van verkrachting van drie vrouwen.

Directeur Islam Bayoumi gaf opdracht aan de Marokkaanse uitgever Dar Errachad – dat aanwezig was op de beurs – de boeken van Hassan Al-Banna in te pakken. Zijn boeken zouden terrorisme verheerlijken. De boeken van al-Banna zijn in veel moslimlanden – zoals Marokko – niet verboden.

In Egypte staat de organisatie van de Moslimbroeders op de lijst van terroristenorganisaties. Al hun eigendommen en die van de prominente leden, zoals huizen en bankrekeningen, zijn in beslag genomen door de Egyptische regering.

De vorige democratisch gekozen president Mohammed Morsi, ook van de Moslimbroeders, zit sinds een aantal jaar gevangen nadat de huidige president een militaire coup had gepleegd. Onder zijn aanvoering werden prominente leden van de Moslimbroeders achter slot en grendel gezet en is de Egyptische regering bezig om de Moslimbroeders en hun ideologie uit de Egyptische instituties te verbannen.

Behalve de boeken van Hassan Al Banna werd dit jaar ook de Marokkaanse schrijver Aylal Rachid de toegang tot Egypte en de boekenbeurs geweigerd. Zijn boek dat eerder door een Marokkaanse rechtbank werd verboden, mocht niet verkocht worden tijden de beurs.

De Egyptische internationale boekenbeurs dat dit jaar vijftig jaar bestaat, trok in een week tijd maar liefst drie miljoen bezoekers. Het is het ontmoetingsplek voor Arabische schrijvers, dichters en uitgevers.