vrijdag 19 juli 2024
24.5 C
Staphorst

Blair biedt excuses voor 'fouten' in Irak

Tony Blair heeft in een interview met CNN zijn spijt betuigd van ‘fouten’ die zijn gemaakt rond de invasie van Irak. De voormalige Britse premier zei echter geen spijt te hebben van het afzetten van Saddam Hussein.

Blair gaf in het gesprek toe dat sommige inlichtingen waarop de invasie was gebaseerd niet klopten.

Zo bleek Saddam Hussein achteraf niet te beschikken over massavernietigingswapens. Blair bood verder zijn excuses aan voor ‘sommige fouten rond de planning. En zeker voor onze foute inschatting van wat zou gebeuren na het verwijderen van het regime.’ 

Na de val van Saddam laaide het sektarische geweld in Irak op. Blair erkent dat er ‘elementen van waarheid’ zitten in de bewering dat de opkomst van de terroristische groepering Islamitische Staat het gevolg is geweest van de door de VS en Groot-Brittannië gestarte oorlog in Irak.

‘Natuurlijk kun je niet zeggen dat degenen die Saddam in 2003 verwijderd hebben geen verantwoordelijkheid dragen voor de situatie in 2015’, aldus Blair. ‘Maar het is ook belangrijk om te realiseren dat, ten eerste, de Arabische Lente, die in 2011 begon, ook invloed gehad zou hebben op het huidige Irak, en ten tweede, dat IS invloed verkreeg vanuit een basis in Syrië en niet in Irak.