donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Bewoners tegen Leefbaar Rotterdam wethouder 'Pleurt op!'

Omwonenden van de voormalige gemeentewerf in Hoogvliet zijn laaiend over de wethouder Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam.

Aanleiding is de komst en het huisvesten van twaalf statushouders -asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Het gaat om mannen, die wachten op gezinshereniging. De opvang moet maximaal twee jaar in gebruik zijn. Maar de buurt is niet bij de besluitvorming betrokken.

Wethouder Ronald Schneider wil namens de gemeente het besluit over de opvang toelichten, maar krijgt daarvoor nauwelijks de kans. De bezoekers van de informatieavond zijn ziedend. “Vang ze maar lekker op in je eigen achtertuin, pleurt op.”

Het gaat om twaalf asielzoekers zegt Schneider. “Geen 80, geen 40, maar ook geen twaalf “, roept een vrouw boos “Jij zit er niet mee, wij wel, wij kijken erop. Die gasten lopen dadelijk bij ons door de wijk, waar mijn dochter van twaalf speelt, met een korte rok.

De gehele tijd is de sfeer grimmig. Mensen roepen scheldwoorden, dwars door het betoog van de wethouder heen een medewerker van de gemeente roept door de microfoon dat het verstandiger is om af te ronden. De boze bewoners snellen naar buiten, achter de wethouder aan. Die kiest, onder escorte van een aantal agenten, het hazenpad. 

De bewoners roepen leuzen en scheldwoorden en slaan en schoppen tegen de auto aan. De chauffeur geeft extra met piepende banden gaat de dikke BMW er vandoor. Een van de bewoners: “Dat en wethouder van Leefbaar Rotterdam asielzoekers verdedigd kan ik niet begrijpen. Ik ben bang dat Pim z’n eigen nu zes keer omgedraaid heeft in zijn graf”. zegt ze tegen Radio Rijnmond.