4.5 C
Staphorst
zondag 25 februari 2024

Champions League met een moslimtintje

Zaterdag 28 mei 2022 wordt de finale van de Champions League in het Stade de France, in Parijs, gespeeld.

De finale wordt gespeeld door Real Madrid (Spanje) en Liverpool (Verenigd Koninkrijk). De Italiaanse oefenmeester Carlo Ancelotti (King Ancelotti) is de baas bij Real Madrid, waar de Duitse tovenaar, Jürgen Klopp, de dienst uitmaakt bij Liverpool.

Na het vertrek van de Portugese vedette Cristiano Ronaldo is de Algerijns-Franse centrumspits (en moslim) Karim Benzema nu de grote man in Madrid. Karim is topscoorder in zowel de Champions League als in La Liga (Primera División), de hoogste Spaanse voetbalcompetitie. Ongeacht of Real Madrid zaterdag de finale wint of niet, het moet heel raar lopen als El Rey (ofwel koning) Karim niet de gouden bal wint.

Bij Liverpool hebben ze niet één, maar vijf moslimspelers, van wie twee de sterren van de hemel spelen: Egyptenaar Mohamed Salah en de Senegalees Sadio Mané, die doorgaans als vleugelaanvaller het net weet te vinden.

Benzema, Salah en Mané zijn voor veel jongeren, en in het bijzonder moslimjongeren, rolmodellen geworden. Ondanks hun populariteit, de roem en het grote geld hebben de drie vedettes hun religie niet de rug toegekeerd.

Bij Real hebben ze naast Benzema vedetten ala Toni Kroos, Luka Modric en Vinicius Junior die Benzema vleugels geven. Bij Liverpool, zijn het Virgil van Dijk, Thiago, Fábio Carvalho, Luis Díaz en Takumi Minamino die samen met Salah en Mané veel voetbalharten sneller doen kloppen.

Wie zaterdagavond de beker met de grote oren wint is zeker niet onbelangrijk. Één ding is zeker: Zaterdagavond om 21:00 uur kijkt iedereen in de Arabisch-moslimwereld naar sportzender beIN Sports, eigendom van (beIN Media Group). Het hoofdkantoor van de machtige sportzender is in Doha, Qatar. Het heeft studio’s in Miami, Parijs, Istanbul en Singapore waaruit alle sportwedstrijden wereldwijd van vijf talen wordt voorzien: Arabisch, Engels, Frans, Spaans en Turks, door de beste sportanalisten.

De voorzitter van beIN Media Group is niemand minder dan de steenrijke Qatarese zakenman Nasser Al-Khelaifi, eigenaar van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain (PSG) uit Parijs.

Waar zou het Europese voetbal zijn zonder de oliedollars en moslimvoetballers?