Begraafplaats met eeuwige grafrust voor Rotterdamse moslims

Rotterdam heeft plek gevonden voor een islamitische begraafplaats aan de Maeterlinckweg in Rotterdam-Zuid. De locatie voor de islamitische begraafplaats grenst aan de Zuiderbegraafplaats. Er komt ruimte voor 2500 graven. De plek bestaat uit een dichtbegroeid bosplantsoen, is volledig omringd door water en tot nu toe niet toegankelijk voor publiek.

Om de begraafplaats te realiseren worden parkeerplaatsen op het terrein aangelegd en komt er een aparte ontsluitingsweg vanaf de Maeterlinckweg. Er moeten bomen gekapt worden voor de begraafplaats. Bomen waarvoor een herplantplicht geldt, komen op een andere plek terug.

De islamitische begraafplaats garandeert eeuwige grafrust voor moslims. De plek wordt eigendom van de islamitische geloofsgemeenschap, die wordt vertegenwoordigd door de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR).

Volgens bronnen moet de islamitische gemeenschap de grond waar de begraafplaats zal komen zelf kopen van de gemeente Rotterdam. De kosten worden geschat op ongeveer € 3,5 miljoen. De verwachting is dat het bedrag geen belemmering zal zijn voor de moslimgemeenschap in Rotterdam die graag een islamitische begraafplaats wil realiseren met eeuwige grafrust.