Deze week werd bekendgemaakt dat een aantal bedrijven zich terugtrekken als sponsor van Veronica Inside. Ook andere bedrijven willen niet dat hun reclamespotjes rondom het programma worden gedeeld.
Naast bedrijven hebben ook de spelers van het Nederlands elftal – mannen, vrouwen en Jong Oranje – genoeg van het televisieprogramma. De spelers hebben via social media een statement gemaakt: zij willen zich niet meer laten interviewen door het programma, zo liet de aanvoerder van het Nederlandse elftal – Virgil van Dijk – weten via Twitter. Een unicum in de Nederlandse sport.
Racisme boycotten
Veel grote Nederlandse bedrijven (of wat er van over is) zijn internationaal georiënteerd en hebben vestigingen over de hele wereld. Hun Raden van Besturen en Toezicht zijn over het algemeen divers samengesteld, vaak noodgedwongen door de winst- en bonuscultuur. De top van deze bedrijven is zeer gevoelig voor hun persoonlijke en bedrijfsimago.
Door de globaliserende kracht van de sociale media en influencers (vaak artiesten en voetballers met een donkere huidskleur of bi-culturele achtergrond) worden bedrijven bij het grote publiek eraan herinnerd dat er geen plek is voor racisme. Nederlandse bedrijven beseffen dat zij met sponsoring en reclame tijdens en rondom Veronica Inside en andere radio en tv-programma’s, zich schuldig maken aan racisme, daarmee hun bedrijfsimago schaden en op de lange termijn financieel zullen lijden.
Autochtone en allochtone Nederlandse burgers weten dan tijdens het boodschappen doen welk merk racisme sponsort. Als Albert Heijn niet wil stoppen met reclameblokken bij Veronica, snijdt AH zichzelf in de vingers. De consumenten hebben de macht om naar de concurrent te gaan. Daarnaast zijn in de grote steden vooral jonge allochtonen de vakkenvullers en kassamedewerkers bij AH. Als zij een week niet naar hun werk gaan uit protest, heeft AH een groot probleem.
Als KPN racisme blijft sponsoren, dan stappen mensen over naar T-mobile. Als Gamma racisme blijft sponsoren, kiezen klanten Bauhaus. Als de SNS bank racisme sponsort, gaan burgers naar Triodos en als de politie etnisch blijft profileren, dan nemen mensen daar ontslag tot er alleen nog maar racisten blijven werken.
Vereniging Veronica vs Talpa
Mensen maken fouten, maar van fouten valt te leren. Waar nodig kun je excuses aanbieden aan hen die wij soms bewust of onbewust kwetsen. Dat Derksen in de media blijft schreeuwen; ‘Ik blijf mijn mening verkondigen tot de laatste snik’ getuigt van weinig respect; niet bereid zijn om van fouten te leren, laat staan om excuses aan te bieden. Domme trots heet dat.
De voorzitter van de vereniging Veronica, Yoeri Albrecht, tevens directeur van debatcentrum de Balie in Amsterdam, is een van de invloedrijke Nederlanders die vorig jaar in de Volkskrant Top 200 stond genoteerd op nummer 36. De Volkskrant beschreef hem als: “Energieke voorman van het hoofdstedelijke debatcentrum. Roert zich volop in maatschappelijke kwesties.”
Albrecht, die vaak en terecht van leer trekt tegen mensen die zich schuldig maken aan antisemitisme, houdt zich stil. Hoewel Albrecht niet persoonlijk verantwoordelijk is voor racistische uitlatingen van Veronica Inside, dat bovendien niet wordt behuisd door de Veronica Vereniging maar door Talpa, zou hij als invloedrijke Nederlander toch kunnen afrekenen met racisme binnen Veronica. Desnoods maakt de Vereniging Veronica een vuist tegen de TV-zender die het imago van de Vereniging beschadigt.
UEFA is allergisch voor racisme vanwege het grote geld. Als Virgil van Dijk een beroep doet op een paar supersterren als Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala, Marcus Rashford, Ousmane Dembélé, met een oproep van Zinedine Zidane aan de UEFA, dan zou het zomaar kunnen dat Veronica de uitzendrechten van de UEFA Champions League kwijtraakt.
Zoals de boycot van Apartheid in Zuid-Afrika het apartheidsregime ten val heeft gebracht, kan de Black Lives Matter-beweging met behulp van vele, vooral jonge Nederlanders (met en zonder kleur) dit ook doen met Veronica en Talpa. Misschien dat het familie-imperium van John, Linda en Johnny de Mol (die zich muisstil houden in deze kwestie) hierdoor kan breken.
Onze koning heeft terecht gezegd: Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.
Het is tijd dat we afrekenen met het gif van racisme dat Nederlandse staatsburgers discrimineert, pijnigt en uitsluit.