Basisschool De Roos wel Gülenschool geen terroristenschool

0
63

De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag geoordeeld dat vier ouders van oud-leerlingen van basisschool De Roos in Zaandam de school niet meer mogen aanduiden als landverraders en FETÖ- of terroristenschool, maar wel als Gülenschool.

FETÖ is de Turkse benaming voor de Gülenbeweging als terroristische organisatie. Volgens de rechter kunnen de ouders niet waarmaken dat de school inderdaad een terroristische connectie heeft en zijn de beschuldigingen belastend en gestoeld op emoties. 

De school mag wel Gülenschool genoemd worden, omdat het bestuur van de school de beweringen van de ouders dat de school gelieerd is aan de Gülenbeweging onvoldoende heeft kunnen weerleggen. De ouders hoeven niet te rectificeren in de Telegraaf en ook de WhatsApp-groep hoeft niet verwijderd te worden. Maar liefst 182 leerlingen zijn door hun ouders weggehaald Van de Roos.

Stichting SIOZ noemt het een evenwichtig vonnis, omdat het nu verboden is om de school terroristisch te noemen.

Ook de ouders zijn opgelucht over het vonnis. De advocaat noemt het oordeel dat de school ‘Gülenschool’ genoemd mag worden ‘heel belangrijk’, omdat hij het interpreteert als een vrijbrief om alle Nederlandse organisaties zo te noemen als er aanwijzingen zijn dat ze aan Gülen gelieerd zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in