De Tweede Kamer heeft ingestemd met verandering van de orgaandonatie. 75 kamerleden stemden voor, 74 tegen.
Nu wordt iedereen donor, tenzij men uitdrukkelijk heeft aangeven dat niet te willen. Wie geen keuze heeft gemaakt, wordt geregistreerd onder het kopje ‘geen bezwaar’.
De nabestaanden kunnen alsnog nee beslissen, maar kunnen in elk geval niet per abuis de indruk krijgen dat de gestorvene ‘ja’ heeft gezegd tegen donatie.
In het door D66 gewijzigde voorstel wordt ook aan andere wensen van andere politieke partijen tegemoetgekomen. Zo moeten volwassenen straks bij de aanvraag van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs standaard informatie ontvangen over donorregistratie. De Eerste Kamer moet nog instemmen met het voorstel van D66 voordat het nieuwe systeem van kracht wordt.
Orgaandonatie en Islam
Orgaandonatie is vaak een gevoelig onderwerp bij moslims. De regels rondom orgaandonatie binnen de islam zijn immers niet bij iedereen bekend en bovendien is er veel tegenstrijdige informatie beschikbaar over orgaandonatie tussen de moslims.
De islam is een religie die voor het leven staat en kent op het gebied van liefdadigheid geen verschil tussen moslims en mensen met een andere religieuze overtuiging. Zo ook in het geval met orgaandonatie. Een moslim mag daarom zijn of haar organen doneren aan zowel moslims, mensen met een ander geloof als niet-gelovigen.