donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Asscher wil ’fanboys’ van het kwaad harder aanpakken

Het kabinet gaat salafistische organisaties in kaart brengen en bekijken of een verbod mogelijk is. Minister Lodewijk Asscher melde dat het kabinet de motie die door de PvdA en VVD is ingediend en door de Kamer is aangenomen zal uitvoeren.

Volgens hem is het goed dat het Openbaar Ministerie onderzoek gaat doen naar salafistische en antidemocratische organisaties.

,,We kijken nu anders tegen het salafisme aan. Het salafisme is een bron van zorg. Het is wel de vraag of een verbod het meest effectief is”, zei de minister. ,,Als de ideologie erachter haaks staat op de rechtsstaat, dan moeten we die inderdaad aanpakken.”

En dat is volgens hem lastig, omdat er drie stromingen binnen het salafisme zijn en niet iedereen een politieke ideologie nastreeft. Volgens Asscher is in ieder geval een weerwoord tegen het salafisme nodig, om tegen te gaan dat aanhangers overgaan naar de politieke islam.

Verder laat het kabinet opnieuw bekijken of het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar kan worden gesteld.  Asscher vindt dat nu niet hard genoeg kan worden opgetreden tegen ronselaars. Hij doet dit op verzoek van het CDA, dat een fel voorstander is van wetsverandering. “Ik begrijp het heel goed. We kunnen nu te weinig doen tegen de ’fanboys’ van het kwaad”, aldus Asscher.