Arnhem krijgt grootste islamitische begraafplaats Nederland

In Arnhem wordt vandaag de grootste islamitische begraafplaats van Nederland in gebruik genomen.

Na tweeënhalf jaar intensieve en unieke samenwerking met o.a. de gemeente Arnhem, provincie Gelderland, Van der Valk International, regionale moskeeën, Islamitische uitvaartondernemers- en fondsen, is bij Maqbara Rawdah Al Moslimin (Begraafplaats Tuin van de Moslims) plek voor ruim 16.000 graven met oneindige grafrust.

Steeds meer Nederlandse moslims willen na hun overlijden niet meer gerepatrieerd worden naar het land van hun (groot)ouders – maar toch gebeurt het. Vaak omdat er in Nederland geen volwaardig Islamitische begraafplaatsen zijn.

Saïd Bouharrou een van de initiatiefnemers: “Het perceel in Arnhem was uitermate geschikt, qua oppervlakte, grond, ligging en er was politiek draagvlak.” Welke rol heeft Burgmeester Ahmed Marcouch van Arnhem gespeeld bij het realiseren van de begraafplaats? Bouharrou: “Burgemeester heeft dit initiatief uitgedragen en begreep de behoefte van de gemeenschap. Hij organiseerde samen met de gemeenschap een bijeenkomst met minister Grapperhaus in 2020. Op die bijeenkomst is de start gemaakt om er daadwerkelijk aan te beginnen.”

Met name het gebrek aan oneindige grafrust is een groot probleem voor de Nederlandse moslims om begraven te worden in Nederland. Het brengt dubbel verdriet en een onvoltooid verwerkingsproces mee voor de nabestaanden: families kunnen immers hun overleden dierbaren niet bezoeken, maar moeten soms jaren wachten totdat zij tijdens een vakantie naar hen toe kunnen. Wat zijn de prijzen om voor eeuwig begraven te worden op de begraafplaats in Arnhem? Bouharrou: “De regionale begraafplaats is open voor alle moslims in Nederland. De prijzen zijn zeer redelijk en betaalbaar voor alle moslims.” Klik op de link voor de tarieven https://www.maqbara.nl/tarieven/

De begraafplaats in Arnhem is aangemerkt als beschermd natuurgebied.