De Arabische bestuursleden van de Al Maktoum Foundation uit de Emiraten, die de bouw van het gebedshuis deels financierden, moeten van de rechter vertrekken.
De Rotterdamse Marokkaanse gemeenschap die al jaren een strijd voeren over de zeggenschap, binnen het bestuur van de Rotterdamse Essalam Moskee, hebben van de rechter gelijk gekregen.
De Marokkaanse Rotterdammers vonden dat de Arabieren hun moskee hebben gekaapt. De rechtbank concludeert dat Stichting Gemeenschap Essalam Moskee (SGEM) is geslaagd te bewijzen dat de besluiten tot statutenwijziging in 1998 en 2005 niet volgens de voorgeschreven regels uit de statuten van 1987 zijn genomen.
De ex-voorzitter wijzigde de statuten, zonder medeweten van de andere bestuursleden, om aan de wensen van de Arabieren tegemoet te komen. De Arabieren eisten in ruil voor hun miljoenen zitting in het bestuur. Die wijzigingen waren dus niet rechtmatig, oordeelde de rechtbank.
Dit betekent dat vanaf 1998 tot aan nu de regels uit de statuten van 1987 hebben gegolden en nog steeds gelden. Het huidige bestuur van Stichting Moskee Essalam, waarin de Arabieren het voor zeggen hebben, is niet gekozen volgens de regels in de statuten van 1987 en kan dus niet aanblijven als geldig bestuur. De Arabische bestuurders hadden dus eigenlijk nooit in het bestuur mogen komen, aldus de rechtbank.
De rechtbank geeft mee dat er nu een nieuw bestuur moet komen in overeenstemming met de tekst van de statuten uit 1987. Vervolgens kan het nieuwe bestuur besluiten of aanpassing van de regels van de statuten wenselijk is of niet.
Het zittende bestuur, waarin de Arabieren het voor zeggen hebben, is door de rechtbank veroordeeld in de proceskosten van de verstekprocedure tot een bedrag van € 1.360,16 en in de proceskosten van de verzetsprocedure tot een bedrag van € 1.582 plus eventuele betekeningskosten.