Anneke Jos Mouthaan, activist pur sang overleden

0
67

Anneke Jos Mouthaan, initiatiefneemster en medeoprichtster van Een Ander Joods Geluid, is afgelopen woensdag 13 april op 85-jarige leeftijd overleden.

Het bestuur van Een Ander Joods Geluid verliest met haar haar overlijden een drijvende en inspirerende kracht, die zich vanaf de oprichting in 2001 vijftien jaar lang onafgebroken heeft gewijd aan de continuïteit en het luid laten klinken van de kritische Joodse stem.

Met het overlijden van Anneke, verliest ook kritisch Nederland een vrouw, die zich voortdurend het onrecht, dichtbij huis en veraf, aantrok en haar stem verhief tegen schending van mensenrechten, of het nu in Israël en Palestina was of in de behandeling van vluchtelingen in haar eigen stad. Niet omdat zij ’tegen’ was, maar vanuit een diep gelegen emotie van medemenselijkheid en verdraagzaamheid. Niet op basis van ingewikkelde en doorwrochte theorieën, maar omdat je ‘het gewoon niet kon maken’.

Zij was er altijd bij als de gelegenheid zich voordeed die emotie te uiten. Naar de man in de straat, maar even zo makkelijk naar de ‘autoriteit’ en ondanks de fysieke ongemakken die haar de laatste jaren tegenwerkten vooraan in het publieke protest.

Anneke was de combinatie van pur sang activist en liefdevolle ‘moeder van de organisatie’, die altijd en vooral ook zocht naar de mens achter de collega, de activist, de tegenstander. In die combinatie van strijdvaardigheid, medemenselijkheid en mededogen willen wij het werk dat Anneke is begonnen voortzetten. Aldus het bestuur van Een Ander Joods Geluid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in